Logo and home buttonAktuellt program

PDF Icon Bob Beamon Jump
I Word-format

Viktschema

PDF Icon retro lunge
I Excel-format


Tävlingar

Anmäl er här!

Kalender

September

Årsbästa

M22 Män
K22 Kvinnor

Länkar

IFK Lund Friidrott
Skånsk Statistik
Friidrott.se

Rekommenderade kosttillskott

Vassleprotein
Kreatin
D-vitamin
Omega 3

Inför tävling

Ät lite men kaloritätt till frukost så att ni är så lätta som möjligt – inte en massa fiber som binder vatten.

Ta med er tävlings-uppvärmningsprogrammet och var på plats så att ni kan pricka av er timme innan start.

IFK Lund Friidrott

Här finns information om och för vår träningsgrupp i IFK Lund Friidrott.

Mer om träning och friidrott hittar ni genom att klicka på Athletics-fliken.Team Athletic Design –

2018

8 mars – Nya programmet utlagt

Där är smärre förändringar. På torsdagar försvinner höstens höftlyft och vi byter namn på frekvenstripping till frekvensclaw för att påminna om att det är idraget och inte frånskjutet som ska betonas.

Vi inför även en ny princip för lördagspassintervaller: de ska alltid vara längre än den aktuella tävlingsträckan. Det innebär 150 meter under hela backperioden och 120 meter under sommaren. Framför allt innebär det att ni under hela november och december ska ut springa 100 meter istället för 60 meter inomhus.

4 mars – Ny träningsperiod

Det ligger lite snö kvar men vi ger oss ändå på Annehems backar i morgon. Åtminstone halva sträckan bör vara löpbar helt som vanligt. Vi samlas 19.30 på S:t Hans parkering för 1.5 km jogg till Annehem. Vissa tar sig direkt till backarna.

Om man av någon anledning missar ett pass tas det bäst igen med samma måndagspass som vi körde förra veckan (8 x plintknuff, 4 höga knä + claw med medicinboll följt av 4 höga knä som övergår i sprint). Det blir 4–5 pass på Annehem innan vi går över till S:t Hans. Programmet för övriga dagar läggs ut senare i veckan.

10–11 feb. – Atleticumspelen

Söndag

Sima putsade inneperset på 200m ännu en gång. Med tanke på att dagens lopp sprangs på bana 3, och inte på mycket fördelaktiga bana 6 som i Växjö, var det dessutom ett klart bättre lopp – förmodligen också bättre än två år gamla uteperset (34.32) som sprangs i +1.7 och högsommarhetta.

Att Sima är i kanonform var särskilt tydligt på förra torsdagens enbensrace då hon var under eller tangerade sitt gamla pers i sju av de åtta loppen.

Lördag

Inneperset på 200m förra helgen signalerade om att Simas tre år gamla 60m-pers äntligen skulle kunna bättras. Loppet utfördes mer eller mindre perfekt men det fattades ändå 0.06. Fysiken har varit bra hela hösten men kan bli ännu bättre och om allt går vägen under våren bör flera pers hänga löst i sommar. Eftersom hon dessutom klivit upp en åldersklass har hon naturligtvis också blivit mer konkurrenskraftig i veteransammanhang.

Magnus har all anledning att vara nöjd med sin korta innesäsong. Enda smolket är att han än en gång inte lyckades bibehålla superformen som infann sig i januari efter intensiv styrketräning och deffning. Därefter tappades fel massa, och styrkan sjönk lite men märkbart. Vi trodde att han var överdrivet pessimistisk när han siktade på 0.2 s över perset från Sprinterträffen, men med 7.45 prickade han nästan helt rätt. Den svaga tiden räckte med minsta möjlig marginal till B-final. Vi antar att klubbkompisen Elias Wennolf, som hamnade på samma tusendel heatet innan, slogs ut via slantsingling! Elias hade hursomhelst redan sprungit (och vunnit) sin P15-final och Magnus förvaltade sin chans väl genom att hålla 53-årige Christian Trajkovski (0.01 s) bakom sig och på rätt sida om 7.40.

Hyperjämnt lopp med Magnus i ledning vid 50m.

För att undvika samma negativa utveckling i sommar måste Magnus framförallt bli bättre på att fylla på med protein och lite annat under sina ofta tre timmar långa pass!

Den korta innesäsongen blev kortare än tänkt för både Björn och Philip, som lagt ned efter fortsatta skadekänningar respektive förkylning. Även Gustav är sjuk men eftersom hans SM infaller en vecka senare finns fortfarande chans till start där.

MS 60m Försök B-final
Magnus Nielsen 91 7.45 7.39
     
KS 60m Försök  
Sima Zahrai 63 10.25  
     
KS 200m    
Sima Zahrai 63 34.53 inne-pb  

4 feb. – Norska Mästerskapen inomhus

MS Längd utan ansats Resultat
Sebastian Holmberg 87 3.01

4 feb. – IDM-helgen i Småland

KS 200m Finalheat 3
Sima Zahrai 63 34.58 inne-pb
   
KS 800m Final Direkt
Sima Zahrai 63 3:21.00

3 feb. – Göteborgs Inomhus

MS 60m Försök Final
Philip Nilsson 95 7.09 DNS

27–28 jan. – Pallasspelen

Philip fick rejäl revansch på brorsan redan i försöksheatet. Efter en mycket god start ledde Philip länge, men kring 30m-strecket passerade Ullevis Patrik Andersson. Philip förmådde inte växla upp och de sista 10 metrarna blev löpningen låg och fällningen kom alldeles för tidigt. Att formen för pers finns är uppenbart. Gustav fick en liten sämre start än senast men löpningen i övrigt var bra. Till skillnad från Philip springer han avspänt ända in över mållinjen. Även om Gustav utvecklats mycket tekniskt (och styrkemässigt) så ligger “löphjulet” fortfarande lite väl långt bakom kroppen: det finns alltså mer tid att kapa med långsiktig utveckling av löpsteget.

Philip tvåa och Gustav fyra i andra försöksheatet.

Trots att både svensk, norsk och dansk elit var på plats så kvalade Philip till A-final. Där gick det dock trögare. Som vanligt var baksidan lite öm redan innan loppet, men starten var också klart sämre och då blir fortsättningen alltid krampaktig.

Efter den fina säsongsöppningen i Lund fick Björn känningar i ljumske/bukhinna. Träningen har därefter gått på sparlåga och tävlandet i längdhopp (där stora framsteg gjorts på träning) har fått skjutas upp till sommaren. Men förhoppningen har ändå varit att göra ytterligare ett par 60m-lopp i vinter. Nu gjorde han sin första tjuvstart någonsin men fick, tillsammans med några andra löpare, gult kort och en ny chans. Det blev dessvärre ett uselt lopp med försiktig start och mer ont efteråt. Grundformen är dock väldigt bra, så vi har inte gett upp säsongen än.

Att Christer tjuvade i veteranloppet var mer väntat! På träningen har han med framgång övergått från blockstart till stående start, men har ofta haft svårt att hålla sig stilla. Likt Björn slapp Christer direktdiskning och undvek sedan med nöd och näppe en andra tjuv. Löpningen såg riktigt bra ut och farten närmast ökade över mållinjen. Tiden var 1.5 sekunder bättre än den allra första träningstiden i december, så träningen har tveklöst gjort nytta.

Längdhoppet gick lite väl tätt inpå och med trötta ben redan i första hoppet blev ansatsen långsammare och långsammare för var omgång. Trots att fel fot träffade plankan blev därför första hoppet det längsta.

Sima ville gärna förbättra förra veckans 400m-tid. Måndagsträningens kameratidtagna lopp visade att 60m-formen är kvar på topp sedan i december. Det ville sig emellertid inte. Första varvet gick på strax under 40. De bästa passertiderna i somras var betydligt snabbare, så troligen var öppningen väl lugn. Men det är svårt att säga med visshet. Även om Sima kört mycket sprintuthållighet i höst/vinter så faller det sig ändå naturligt att den är snäppet bättre under sommaren.

Magnus är snabbare än någonsin men osäker på 400m-formen. Eftersom han aldrig tränar på rundbana inomhus är fartkänslan för så snäv kurvlöpning närmast obefintlig när det väl är tävlingsdags efter ett års uppehåll. Taktiken var klar: kör så det ryker och se hur länge det håller. 24.20 är med god marginal den snabbaste öppning han presterat inomhus. Efter långvarig suverän ledning blev han upphunnen på sista rakan. Sluttiden hade säkert kunnat bli bättre med ett något mera återhållet öppningsvarv men det blev ändå inomhuspers! Det var vinterns enda 400m-lopp men känslan inför – den prioriterade – utomhussäsongen är mycket god.

MS 60m Försök Final
Philip Nilsson 95 7.01 7.11
Björn Boström 87 7.15 DNS
Gustav Monien 97 7.24  
     
M60 60m Final Direkt  
Christer Johansson 56 11.28  
     
MS 400m Finalheat 6  
Magnus Nielsen 91 52.17 inne-pb  
     
M60 Längd Resultat  
Christer Johansson 56 2.53  
     
KS 400m Finalheat 6  
Sima Zahrai 63 81.67  

20 jan. – Malmö Indoor

K55 400m Final Direkt
Sima Zahrai 63 81.28

13 jan. – Sprinterträffen

Det blev överraskande resultat i inledande tävlingen i kall hemmahall. Philip har dominerat fullständigt på träningen (även så sent som för fem dagar sedan) men nu låste det sig helt. Samtidigt lyfte Gustav och Magnus sig mer än vad någon hade kunnat hoppas.

Alla killarna sprang tillsammans i försöksheatet, som blev mycket tätare än vad träningstiderna indikerat. Philip & Björn på första respektive andra plats sprang klart sämre än väntat, medan Gustav tätt därefter krossade sitt pers och Magnus tangerade sitt. Som bonus blev det också JSM-kval för Gustav!

Finalen äntrades med blandad inställning. Björn kände att han gjort en dålig acceleration (för långa steg) som lätt borde kunna förbättras. Magnus var nöjd med formbeskedet men trodde att det fanns mer att hämta med hjälp av de nu insprungna nya spikskorna. Philip var uppgiven medan Gustav såg fram emot att springa i A-finalen.

Björn vann A-finalen på en tid som är mer i nivå med den utmärkta träningsformen. Philips acceleration kändes uppgiven och övergick i en knuten och spänd andra halva. Gustav gjorde på nytt ett strålande lopp. Därefter vann Magnus B-finalen och förbättrade sitt pers med 0.08!

För Philip är det bara att glömma dagens lopp. Efter en persfylld sommar har han gått fram ytterligare i allt och det kommer att visa sig även på tävlingarna.

MS 60m Försök Final
Björn Boström 87 7.13 7.04
Philip Nilsson 95 7.07 7.15
Gustav Monien 97 7.16 pb 7.18
Magnus Nielsen 91 7.35 7.27 pb
     
MS 60m häck Försök Extralopp
Sebastian Holmberg 87 9.51 9.39

2017

18 dec. – 60m träningstider

Sämre tider för alla utom Gustav, som även persade stort i grodhopp (10.70).

Det var visserligen kallt, vilket medförde att några avstod att springa och andra var onödigt påbyltade (Sebastian), men trenden indikerar ändå att nästa sprintpass bör vara mer som dem i november. Det blir i varje fall inte fulla 60m-lopp på tid på ett tag. Många har dock visat upp bra form inför innesäsongen. Sofia persade i grodhopp. Sima har träningspersat i både grodhopp och 60m. En julledig Erik N dök upp och även om formen inte är på topp är den bättre än vad tiden angav!

Heat 1

Philip 7.12
Gustav 7.33
Sebastian 7.89
Erik N 7.89
Sofia 9.02
Sima 10.55
Christer 12.28

11 dec. – 60m träningstider

Överlag likadana tider som förra veckan i en kall hall. Björn och Christers tider sticker ut. Uppenbarligen var det ett misstag att ducka Philip. Christer valde bort blocken och fick en mycket bättre start.

Heat 1

Björn 7.40
Sebastian 7.77

Heat 2

Philip 7.10
Gustav 7.35

Heat 3

Sofia 8.81
Sima 10.52
Christer 12.18

4 dec. – Vinterträningen

Nya programmet som nu är utlagt gäller fram till Sprinterträffen, men vi kommer att fortsätta med i princip samma program under den korta innetävlingssäsongen. Vi kommer att göra vissa anpassningar till tävlingsschemat och under julen går såklart några pass bort.

4 dec. – 60m träningstider

Första passet med block och som vanligt avslutades det med ett 60m-lopp med kameratagen tid. Philip och Gustavs träningsperskross sticker ut, men ingen sprang direkt dåligt och alla kan förbättra sig till nästa vecka.

Heat 1

Philip 7.07
Björn 7.23
Gustav 7.35

Heat 2

Sima 10.62
Christer 12.62

Heat 3

Magnus 7.57
Sebastian 7.79

29 nov. Träningstävlingar i testgrenar

Gren Datum Tid
Kulkast 5 dec. (tisdag) 18-20
Stående 5-steg 7 dec. (torsdag) 18-20
Flygande 30m 28 dec. (torsdag) 18-20

Drop-in under ovanstående tidsintervall. Ingen förhandsanmälan krävs alltså.

5 okt. Kursinbjudan

Höstens första interna utbildning, Att sätta mål, ges i IFK-stugan söndag den 5 november. Anmäl er till Leif om ni är intresserade.

3 okt. – Tider för testerna den 28 oktober

(Uppdaterad)

Schema tester hösten 2017

27 sep. – Höstträningen är inledd

Träningsprogrammet för första perioden är nu utlagt och i finns som vanligt i vänsterspalten. De finns små förändringar här och där, men det mesta är sig likt.

Lägg märke till att det från och med den 13 oktober ges tillfälle till ett extra tränarlett pass på fredagar. Det är Mikael Wennolf och Emil Jönsson som håller i det och det passar er i första hand om ni missar ordinarie torsdagspass.

3 sep. – Sydsvenska Ungdomsspelen

Eftersom de flesta redan hade lagt ned säsongen blev det bara Sima och Sebastian som tävlade på den avslutande hemmatävlingen.

I en mycket utdragen längdtävling fick Sebastian i allra sista hoppet äntligen till en upprätt löpning med benen framför kroppen. Det gjorde stor skillnad: i uppmätt längd var det inte längre än hans första hopp en timme tidigare, men den här gången var det istället kännbar motvind och tårna var inte ens uppe på plankan (att jämföra med första hoppets perfekta plankträff).

Sima var precis som förra året sliten efter att först ha hjälpt till som funktionär. Hon öppnade mycket starkt med strax under 37 på första 200 m, och även om hon tröttnade på slutet så blev det årets bästa tid på sträckan och långt bättre än i sommarens allra första tävling (då hon öppnade ungefär lika snabbt).

MS 100m Försök Final
Sebastian Holmberg 87 12.28 -0.31 DNS
     
MS Längd Resultat  
Sebastian Holmberg 87 5.51 -1.65  
     
KS 400m Final Direkt  
Sima Zahrai 63 79.43  

25–27 aug. – SM i Helsingborg

Svensk herrsprint är bättre än någonsin. I lite för stark vind krävdes en tid under 10.30 för att bärga bronset!

Björn och Philip hade alltså tuffast möjliga motstånd. Philip lyckades placeringsmässigt bäst eftersom han som siste man tog sig vidare till semifinal, men vem av Björn eller Philip som gjorde den bästa insatsen är svårt att säga då den byiga och mycket starka sidvinden omöjliggör tidsmässiga jämförelser. Björn hade oturen att hamna i heatet med sämst vind (-1.5) medan Philips heat därefter tvärtom hade +3.9 … Men den vind som Philip och Björn verkligen mötte kan ha skiljt sig mycket från den som vindmätaren mötte och mätte.

Vindbrus av 1.5 m/s.

Björns första 40 meter var ännu snabbare (4.81 exklusive reaktionstid) än dem han presterade i medvind på samma bana i början av juli och han var fortfarande i ledningen så långt, men därefter tappade han rejält. Ett bättre fullfartslöpsteg är dock på gång!

Vindbrus och kameraskak av 3.9 m/s.

Philips acceleration var sämre (framförallt mellan 20 och 40) men han gjorde i gengäld en betydligt bättre andra halva där han inte tappade mycket ens mot Kling-Baptiste (som senare tog bronset). Precis som senast i Köpenhamn smärtade ett höftmuskelfäste (rectus femoris eller sartorius?) efter loppet och Philip avstod semin. Lite extra rörlighetsträning under hösten vore en mycket god idé.

MS 100m Försök Semifinal
Philip Nilsson 95 10.83 +3.9 DNS
Björn Boström 87 10.98 -1.5  

19–20 aug. – Sparta Copenhagen Games

Trots ond höft och brist på draghjälp blev det sub-11 för Philip som något försenad fick jogga 4 km till arenan och inte hann värma upp enligt sedvanliga rutinerna.

MS 100m Försök Final
Philip Nilsson 95 10.98 +0.5 DNS
     
MS Längd Resultat Vind
Sebastian Holmberg 87 5.79 ±0.0

19 aug. — Veteran SM

M40 Kula Resultat
David Hegardt 73 9.20
   
M40 Diskus  
David Hegardt 73 26.14
   
M40 Spjut  
David Hegardt 73 29.65
   

12 aug. – Veteran-DM 7 i Vittsjö

Sannolikt årets bästa 200-lopp av Sima med tanke på att det var duggregn, lite kyligt och ingen vindhjälp.

K50 200m Resultat
Sima Zahrai 63 34.77

11 aug. – JSM i Gävle

Efter att ha slagit Björn klart på sista träningpassets starter visste vi att Philips form var god. Det bekräftades av ett riktigt snabbt försökslopp och direktkvalificering till final trots att starten inte riktigt satt.

Inte så snabb ur blcoken men accelereratioen för Philip upp i ledning vid 20 meter. Sen passerar Austin Hamilton och Jean Christian Zirignon.

I finalen sen, klockan åtta på kvällen, krånglade baksidorna men även den svalare temperaturen bidrog nog till den svagare tiden. En sjätteplats är hursomhelst inte fy skam och perset hänger löst om det blir godkända vindar i stora SM om två veckor.

MS 100m Försök Final
Philip Nilsson 95 10.69 +3.6 10.91 +3.2

30 juli – HAIS-spelen

Utan att form, utförande, väder & vind var på topp så sprang Björn än en gång under 11. I extraloppet blåste det motvind och en grov tjuvstart som släpptes (se film) iväg störde, men det blev ändå strax över 11 och ännu en seger. Största förklaringen till resultatlyftet är ändå tekniska utförandet under 10–50 m. Allt annat kan bli klart bättre och man undrar hur snabbt det blir då. Philip avstod tävlande men var på plats och insåg att det blir tufft att vara snabbast i klubben framöver.

En grov, grov tjuvning av Malmös Raymond Mpanga som hejdar sig lite men sedan trycker på då återkallningsskottet inte kommer. Stor miss av startern!

Det började regna rejält när det var dags för de andra att träda i aktion. Som alltid på HAIS så var det fina startfält på männens 400m. Magnus formkurva pekar äntligen åt rätt håll och han sprang sekunden snabbare än senast i ett väl disponerat lopp (24.0 vid 200), men det ska helst skalas bort ännu en sekund för att SM-start ska kännas aktuell.

Längdhoppet blev en rejäl missräkning pga vädret. Björn som av förståeliga skäl är rädd för hala plankor strök sig, och eftersom flera andra gjorde detsamma blev det en ytterst avslagen tävling med endast två hoppare i ösregnet. Sebastian testade 16 steg istället för 14 och fick därmed lite problem att träffa plankan. Efter en första bra plankträff lade han (och medtävlaren) dock ned fortsatt tävlande då vädret bara blev värre.

800m i regn fungerar bättre och Sima gjorde ett utomordentligt väldisponerat lopp med mycket kraft över upploppsrakan. Träningen har indikerat bra sprintuthållighet, men bara några få hundradelar över det mer än två år gamla perset var ändå över förväntan.

MS 100m Final Direkt Extralopp
Björn Boström 87 10.95 ±0.0 11.03 -0.8
     
MS Längd Resultat  
Sebastian Holmberg 87 5.55 ±0.0  
     
MS 400m Final Direkt  
Magnus Nielsen 91 51.50  
     
MS Diskus Resultat  
David Hegardt 73 27.79  
     
KS 800m Final Direkt  
Sima Zahrai 63 3:07.40  

23 juli – Ystadspelen

MS 100m Final Direkt Vind
Philip Nilsson 95 11.21 +0.8
     
KS 400m Final Direkt  
Sima Zahrai 63 79.56 Blåsigt

8–9 juli – Öresundsspelen

Björn Boström, Felix Ericsson, Jesper Ullbing

Björn tangerade sin tid från HAIS-spelen 2009 då han för första gången sprang under 11 s. Då blåste det +3.9, nu bara +0.5.Det innebar pers med 0.09 s och karriärens andra lopp under 11 i godkänd vind. I finalen blev det ytterligare ett!

Många tävlande i farten på söndagen. Sebastian fick till ett riktigt bra hopp just under 6.00 i lite för mycket vind. Tyvärr var hoppen i godkänd vind betydligt sämre utförda men det är bara en tidsfråga innan det blir långt över 6.00 även utan vindhjälp.

Björn hade stora förhoppningar på årsdebuten i sprint efter att ha slagit Philip på träningarna då och då de senaste veckorna. Men den rejäla persputsningen kom ändå som en överraskning. Han lyckades nästan upprepa tiden i finalen som han också vann. Snart 30-årige Björn är alltså bättre än någonsin! Philip klagade över tunga & strama baksidor under hela uppvärmningen och nöjde sig med försöksloppet. Kommande veckors sommar-grundträning och ökad dos rörlighetsträning kommer att göra gott.

Försöksloppet.

Sima som sprang 200m dagen innan gjorde sin tredje tävlingsdag för veckan. Starten var inte den kvickaste (se foto längre ner) men loppet i övrigt såg bra ut. Tiden bekräftade dock att kroppen har en bit kvar till toppform och benhinnorna sa också ifrån efter det flitiga tävlandet.

Magnus har ännu inte kommit i fatt vårens form. Trots att mellantiden var betydligt långsammare än den i Eslöv sprang han i mål på betydligt stummare ben än då! Träningen indikerar ändå att det går åt rätt håll.

MS 100m Försök Final
Björn Boström 87 10.89 pb +0.5 10.92 +1.5
Philip Nilsson 95 11.05 +0.8  
     
MS 400m    
Magnus Nielsen 52.54  
     
MS Längd Resultat  
Sebastian Holmberg 87 5.97 +2.2  
     
MS Kula    
David Hegardt 73 9.36  
     
MS Diskus    
David Hegardt 73 27.77  
     
KS 100m Försök Vind
Sima Zahrai 63 16.88 +1.7
     
KS 200m Försök Vind
Sima Zahrai 63 34.87 +1.7
Sebastian Holmberg hoppar längd under Kent Olssons överseendeJennika Larsson, Sima Zahrai, Binai Ahmad, Lisa Skagersten, Mette Jepsen Benjamin Olsson, Björn Boström, Jesper Ullbing, Henning André, Filip La Fleur, Mattias CollinPhilip Nilsson, Felix Ericsson, Jacob Wolfgang, Robin Noping, Mårten Skogman, 	Michael Skifter AndersenMagnus NielsenBjörn Boström, Felix Ericsson, Jesper Ullbing, Benjamin Olsson

5 juli – Sommarspelen

Årsbästa i Åhus av både Sebastian och Sima!

MS 100m Final Direkt Extralopp
Sebastian Holmberg 87 12.01 +3.1 11.95 +1.0
     
K50 Final Direkt  
Sima Zahrai 63 79.40  

1-2 juli – Världsungdomsspelen

Bra väder men byiga vindar som emellan åt överskred 2 m/s i styrka. Philips form har dalat lite sedan förkylningen efter Skara men gjorde ett riktigt bra försökslopp i sextio meter. Därefter hade han svårt att hålla upp knä och höft i medvinden och blev bl.a. omsprungen av nya stjärnskottet Dennis Leal som senare vann finalen. Philip fick nöja sig med B-final och sprang i mål med tunga och motspjärnande baksidor. Sebastian var nära sub-12 men vinden var för stark. Värt också att nämna klubbkompisen Martin Jönssons nya pers, 11.06 i +1.0.

Björn som ville mycket med sin snabbhet på topp hade problem med att springa en konskvent accelererande ansats. Det blev bara tre försök i den högklassiga tävlingen men i det sista fick han till ett knappt övertramp som kan har varit ännu längre än hoppen i seriematchen. Sebastian ökade några centimeter sedan sist men det finns väldigt mycket kvar att förbättra.

Magnus gjorde efter förutsättningarna ett bra lopp. Han hade tränat hårt under veckan och såg tävlingen mer som ett pass på vägen tillbaka till snabbheten som fanns i kroppen i slutet av maj (innan sommarjobbet saboterade).

MS 100m Försök B-Final
Philip Nilsson 95 10.87 +3.6 11.01 +3.1
Sebastian Holmberg 87 12.00 +3.2  
     
MS 400m Finalheat 3  
Magnus Nielsen 91 51.72  
     
Längd Resultat Vind
Björn Boström 87 6.59 +2.4
Sebastian Holmberg 87 5.63 +2.2

17–18 juni – Laxaspelen

Tyvärr ingen lyckad helg för trion som tog sig till Halmstad för att få tävla när nu Finish Games var inställt. Tyvärr inte heller några tränare på plats. Sebastians första längdhoppstävling på över tio (?) år är dock värd att nämnas. Ska säkert kunna bli en bra bit över 6.00 i sommar.

MS 100m Försök Vind
Sebastian Holmberg 87 12.20 ±0.0
     
MS Längd Resultat  
Sebastian Holmberg 87 5.56 +0.3
     
MS 400m Finalheat 2  
Magnus Nielsen 91 52.14  
     
KS 200m Försök  
Sima Zahrai 63 34.73 +2.0
     
KS 400m Final Direkt  
Sima Zahrai 63 81.17  

10 juni – Trelleborgsspelen

Trelleborgsspelen gick samma dag som Lundahoppet så de enda tävlande från gruppen blev Magnus, David och Sima. Magnus bekräftade träningsformen och gjorde ett riktigt bra 100m-lopp, kanske det bästa han gjort om man tar hänsyn till temperaturen som inte hade hunnit långt upp på lördagsförmiddagen. 400m-loppet lite senare blev dock misslyckat. Motståndarna var betydligt sämre och Magnus gick ut alldeles för långsamt.

Även Sima gjorde bäst ifrån sig i första grenen. Vinden var något för stark men tiden var ändå bra med tanke på att hennes form inte är lika bra som i vintras. Inför 800m-loppet fick hon kramp i foten och kunde inte värma upp som tänkt och tiden blev klart sämre än förväntat. Viktigast för Sima nu är att komma i bra form inför sommarens senare tävlingar.alldeles för långsamt.

Davids knä hindrar honom fortfarande från att trycka till i diskusansatsen men det blev trots det en bra bit över 25 m. Och lyckligtvis är knäet på bättringsvägen, så det kan kanske bli mer än bara kastträning till hösten.

MS 100m Final Direkt Vind
Magnus Nielsen 91 11.43 +0.8
     
MS 400m Final Direkt  
Magnus Nielsen 91 51.11  
     
MS Diskus Resultat  
David Hegardt 73 26.72  
     
KS 200m Final Direkt  
Sima Zahrai 63 34.72  
     
KS 800m Final Direkt  
Sima Zahrai 63 3:19.25  

6 juni – SkaraRacet

Hela Sverigeeliten på plats, snabba banor, medvind och hyfsat varmt. Även om Philip var osäker på formen och led av snuva bestämde han sig för att inte missa ett tillfälle till nytt årsbästa och sub-11. Det blev det i båda loppen och i sista t.o.m. pers! Klart snabbare än förra årets SkaraRacet och ryktena om Philips stagnation är alltså klart överdrivna ;)

Målfoto finalheat 6 SkaraRacet 2017
Målfotot från finalheatet: Philip tätt före Helsingborgs Omar Chaaban. Därefter: Sunday Ojuri, Sebastian Kadestål, Fritz Ekane och Tarley Allison.
Obs. bildproportionerna är korrekta – målfoton ser ut så här eftersom de består av en massa smala foton som klistrats ihop till ett.
MS 100m Försök Finalheat 6
Philip Nilsson 95 10.93 +0.6 10.78 pb +1.4

26 maj – Sommarens träning

Program för hela sommaren ligger nu ute. Det är till viss del preliminärt eftersom det spänner över så lång tid, men gå in och kolla redan nu eftersom det är flera ändringar mot tidigare år. T.ex. är Finish Games inställt och vi kommer att köra en del S:t Hans på tisdagar i juli. Ett stort mål för sommarens träning kommer för många att vara SM i Helsingborg 25–27 augusti.

25 maj – Kval till Lag-SM

MS 400m häck Resultat
Gustav Schölin 94 58.78

25 maj – Götalandscupen div. 1

MS 100m Resultat
Philip Nilsson 95 11.19 ±0.0
   
MS 400m häck  
Magnus Nielsen 91 59.28
   
Längd  
Björn Boström 87 6.87 ±0.0

Lunds herrlag vann komfortabelt första seriematchen (det är inte säkert att det blir en andra) med många starka enskilda prestationer. Philip och Magnus vann sina grenar (även om Magnus nog reserverar sig mot att kalla 400m häck för “sin gren”). Stafetten vanns med nästan två sekunder av ett lag bestående av 3 x Ph/Filip (comebackande Sjöwall) och Björn på sista.

Björn hade dessförinnan gjort en sensationell comeback i sin favoritgren längdhopp. Hans åtta år gamla pers (6.97) kom efter en kort tid av våldsamt ökad styrka och snabbhet, men han lärde sig aldrig behärska farten och hade inte ens kommit nära sin potential när olyckan var framme (benbrott efter fotglidning på hal längdhoppsplanka). Sedan i vintras har sprintträningen stått åt sidan för förnyat fokus på längdhopp men nu med kort ansats och lägre fart för att träna in aktiv fartökning mot slutet (istället för passiv inbromsning). Vi tränare hoppades på en bit över 6.00 i debuten, men med bara 14 stegs ansats, i vindstilla och i lätt motvind, radade Björn upp hela tre hopp bara 10–12 cm från det ålderstigna perset!

23 maj – Heleneholms vårtävling

Sebastian passade på när Heleneholms nya vardagstävling för seniorer hade premiär. Eftersom hans startblock släppte fästet fick han springa om ensam i ett extralopp där tid gavs men vindangivelse saknades. Sebastian påstår att det blåste lite mot, vilket det också gjorde i övriga lopp.

Under de förutsättningarna får insatsen bedömas som snäppet bättre än senast, men tyvärr var ingen tränare på plats som kunde se hur löpningen såg ut.

MS 100m Extralopp Vind
Sebastian Holmberg 87 12.15 Okänd

14 maj – Pannkaksspelen

Med sista backpasset fortfarande i benen drog utesäsongens igång, men ett välkommet väderomslag gjorde att sommarlika förhållanden erbjöds.

Inledande 100m gick tidigt på förmiddagen. Sima snörvlade fortfarande men löpningen såg bra ut och tiden blev helt okej. Gustav M persade stort men inte oväntat med tanke på vinterns fina 60m-tid. Philip ledde från start till mål och ser ut att kunna göra en lika bra säsong som fjorårets. Sebastian har haft flera givande teknikpass under våren och gjorde en bra första halva, men började tänja på steget efter 50 meter i hopp om att fånga in Gustav. Resultat blev dock det motsatta ... Killarna fick ett extralopp 45 minuter senare men då blåste det lite mot istället.

Första loppet

Många, många timmar senare var det dags för 400m. Magnus träningsvår har indikerat att formen är klart bättre än i vintras och intrycket stärktes då han efter en rasande öppning på 23.7 höll förvånansvärt väl ända in i mål. Gustav S var halvvägs inte så långt efter på 25.2 men tyckte däremot att upploppet gick tyngre. Tyvärr strulade eltidtagningen och vi får aldrig veta sluttiderna. Inte ens några manuella tider från funktionärer eller oss åskådare erbjöds. Sima fick däremot tid, men hade kanske hellre sluppit. Hon var inte alls nöjd men den. Den starka öppningen på 37.51 kan nog vara helt rätt när kroppen är på topp men idag blev det för tufft.

MS 100m Final Direkt Extralopp
Philip Nilsson 95 11.06 +1.1 11.24 -1.1
Gustav Monien 97 11.62 pb +1.1 11.71 -1.1
Sebastian Holmberg 87 12.09 + 1.1 12.26 -1.1
     
MS 400m Final Direkt  
Magnus Nielsen 91 Ingen tid  
Gustav Schölin 94 Ingen tid  
     
KS 100m Final Direkt  
Sima Zahrai 63 16.73  
     
K50 400m Final Direkt  
Sima Zahrai 63 81.83  
Philip Nilsson IFK Lund vinner 100m i Eslöv 2017 Joel BENGTSSON, Philip Nilsson, Gustav Monien, Sebastian Holmberg, Felix Ericsson 	Magnus Nielsen IFK Lund, Gustav Schölin Finspångs AIK, Nathalie Nilsson Åhus FIKMagnus Nielsen vinner 400m i Eslöv, Eric NILSSON Helsingborg, Gustav Schölin Finspångs AIKSima Zahrai 400m

10 maj – Veteran-DM 800m i Malmö

K50 800m Resultat
Sima Zahrai 63 3:22.73

Sima som varit förkyld åkte ändå till Malmö för att göra årets första utetävling. Hon öppnade första varvet snabbt på 1:32 men tappade mycket i motvinden de sista 200 metrarna. Att det rådde närmast vinterkyla gjorde förstås inte omständigheterna enklare.

18 feb. – IVDM 4

Trots att det var dubbla distansen öppnade Sima med ett förstavarv som var 2 s snabbare än på förra helgens 400m. Det var kanske lite väl tufft, men höll ändå ganska bra fram till fjärde och sista varvet då det blev mycket tungt. Sluttiden ändå bara 4 s över det två år gamla uteperset.

Med mer specifik uthållighetsträning i vår kan det mycket väl komma att löna sig med (nästan lika) offensiva lopp till sommaren.

K50 800m Resultat
Sima Zahrai 63 3:11.75

11–12 feb. – Atleticumspelen

Söndag

Bana 3 för Sima som förstås var trött av gårdagens 400m men idag sprang mer offensivt och fick till ett bra 200m-lopp: 0.12 mer än loppet förra helgen då hon sprang på bana 4 i Åhus och hade fräschare ben.

David gjorde ännu en bra kultävling och knappade in ytterligare på uteperset: 9.58 med 7.26-kulan och skånsk mästare (som ende skåning på plats).

Lördag

Sima gjorde återigen ett bra 60m-lopp. Reaktionstiden (som brukar vara helt jämn med de yngre tjejerna) kunde varit bättre men i övrigt fanns det inget att klaga på. Hon var lite besviken på 400m-tiden eftersom det hade känts så bra, men förmodligen gick hon ut för lugnt (40.11) och det skulle ha känts tyngre på sista varvet (41.44) för att kunna komma ned på tider motsvarande utomhusperset.

Sebastian har tränat på att korta ned de inledande stegen för att kunna komma upp bättre i löpningen under andra halvan av loppet. Det verkar redan ha gett resultat för det både gick snabbare och såg bättre ut. Men det finns mycket kvar att jobba på under våren. Förmodligen är hans långa inledande steg en konsekvens av häcklöpning.

Magnus Nielsen Magnus, Eric Nilsson, Daniel Lundborg, Oliver Thernpe
Överlägsen heatetta, långt före Helsingborgs Eric Nilsson.

Magnus har lyckats jobba ikapp styrkan och snabbheten väl och gjorde ett mycket bättre lopp än senast. Det gick kanske t.o.m. lite för snabbt under första varvet (24.65) men förmodligen hade han orkat hålla bättre än vad han gjorde (28.03) om han hade fått några veckor till på sig för att jobba ikapp sprintuthålligheten.

MS 60m Försök
Sebastian Holmberg 87 7.55
   
MS 400m Final 3
Magnus Nielsen 91 52.67
   
MS Kula Resultat
David Hegardt 73 9.58
   
KS 60m Försök
Sima Zahrai 63 10.29
   
KS 200m  
Sima Zahrai 63 34.87
   
KS 400m Final 3
Sima Zahrai 63 81.55

4–5 feb. – Åhus Indoor

MS 60m Försök
Sebastian Holmberg 87 7.67
   
KS 60m Final Direkt
Sima Zahrai 63 10.0m

28–29 jan. – Pallasspelen

Startträningen gav resultat. Philip var först av alla både i första och andra isättning precis som han bör vara med betydligt längre konkurrenter. Men sluttiderna låg fortsatt ca 0.15 över vad vi förväntade oss baserat på träningsresultat. Kan bara konstatera att vi inte riktigt begriper varför än så länge.

Magnus tappade väldigt mycket i styrka och snabbhet i december och har fortfarande mycket att jobba ikapp. Den svaga tiden berodde dock lika mycket på hans överdrivet försiktiga öppning – 26.02 är den långsammaste öppning vi har klockat honom för och han var inte heller det minsta trött i mål.

David H fortsätter att stöta bra – endast 13 cm från höstens pers. Sima sprang 200m på söndagen och gjorde ett väl godkänt lopp på bana fyra – 0.30 från det två år gamla inneperset.

MS 60m Försök Final
Philip Nilsson 95 7.12 7.12
     
MS 400m Final 5  
Magnus Nielsen 91 53.25  
     
M40 Kula Resultat  
David Hegardt 73 9.47  
     
KS 200m Final 10  
Sima Zahrai 63 34.75  

21–22 jan. – Quality Hotel Games

MS 60m Försök Final
Philip Nilsson 95 7.13 7.13
     
MS 60m häck    
Sebastian Holmberg 87 9.50  
     
MS 200m    
Sebastian Holmberg 87 26.13  

14 jan. – Sprinterträffen

Inte helt oväntat var det Gustav som presterade bäst på lördagen. Löpningen ser klart bättre ut än i somras men starten kan bättras redan till nästa lopp. Det finns alltså ännu mer i kroppen!

Magnus ligger efter fysiskt och sprang mest för att kompensera för missade träningslopp i december. Den svaga tiden var med andra ord väntad, men lustigt nog gjorde han den bästa starten av alla i gruppen.

Philips tid var en besvikelse eftersom den fysiska formen är god. Starten var inte alls bra och en väckarklocka för att ändra hans extremt låga inte-riktigt-"färdiga"-position. Det ägnar vi därför måndagsträningen åt.

Även Sebastians tid var en besvikelse eftersom mycket har fungerat bra under höstens träning. Men filmningen från loppen visar att han tog på tok för långa första- och andrasteg som gör det svårt att komma upp i löpningen senare.

MS 60m Försök Final
Philip Nilsson 95 7.12 7.10
Gustav Monien 97 7.44 pb 7.46
Magnus Nielsen 91 7.60 DNS
Sebastian Holmberg 87 7.65 7.61

13 jan. – Veteran-DM

Eftersom vi tränare (+ några aktiva) var tidtagare såg vi inte mycket av loppet, men tiden var bara 0.04 från det två år gamla perset och den fina formen efter operationen bekräftades.

K50 60m Final Direkt
Sima Zahrai 63 10.24

2 jan. – 60m träningstider

Samma gäng som tidigare valde att springa. Magnus var tillbaka efter baksidebesvär och influensa men avstod. Philip gjorde sämsta loppet hittills och klagade på dålig start. Det var också kallt i hallen och han skulle kanske behållit tröjan på likt brorsan, som tvärtom gjorde ett kanonlopp. Sebastian hängde till en början med, men tappade för mycket de sista 10 metrarna. Sima reagerade snabbt och gjorde en bra start trots att hon hade glömt spikskorna hemma.

Philip 7.25
Gustav M 7.55
Sebastian 7.72
Sima 10.76