Logo and home buttonAktuellt program

PDF Icon Bob Beamon Jump
I Word-format

Viktschema

PDF Icon retro lunge
I Excel-format


Tävlingar

Easy Record (anmäl här)

Kalender

Årsbästa inne 2023

Män
Kvinnor

Länkar

IFK Lund Friidrott
Skånsk Statistik
Friidrott.se

Rekommenderade kosttillskott

Vassleprotein
Kreatin
D-vitamin
Omega 3

Inför tävling

Ät lite men kaloritätt till frukost så att ni är så lätta som möjligt – inte en massa fiber som binder vatten.

Ta med er tävlings-uppvärmningsprogrammet och var på plats så att ni kan pricka av er timme innan start.

IFK Lund Friidrott

Här finns information om och för vår träningsgrupp i IFK Lund Friidrott.

Mer om träning och friidrott hittar ni genom att klicka på Athletics-fliken.2024

14 jan. – Sprinterträffen

Björns tider var helt OK men faktiskt en besvikelse sett till träningspasset fyra dagar tidigare. 0-10 m splittiderna var 2.03 i båda försök & final (dock något sämre reaktionstid i final). Det gick faktiskt precis lika snabbt på träningen där tider normalt är minst 3 % sämre. De lite skrala startfälten gjorde väl att den riktiga tävlingsnerven inte ville infinna sig. Det positiva var att avslutande 50 m gick snabbare än fjorårets 7.02 lopp. Formen är definitivt bättre nu än då.

Dante is back in Sweden and ran his first race since the last one over two years ago. Block clearance and acceleration was a bit lacking in his first run but much improved in the second. 0-10 m split time were 2.19 vs 2.11, while Reaction Time stayed exactly the same. Clearly he is in good shape as a M35+ and an all-time PB is within reach.

MS 60m Försök Final
Björn Boström 87 7.12 7.07
Dante Kwan 89 7.79 7.63

2023

9 juli – Öresundsspelen

Närmast optimala yttre förutsättningar men ändå inte under 11.00 för Björn. Hans sex år gamla pers, 10.89, är satt på samma bana och blir det bara ordning på fullfartslöpningen ska det faktiskt vara lättslaget. Onsdagens teknikpass var smått lovande men mer innötning krävs.

MS 100m Försök Final
Björn Boström 87 11.02 +2.2

11.05 +1.9

21 juni – Lundakvällen

Fullfartslöpningen är fortfarande riktigt dålig och kanske är det så att de nya “superskorna” förvärrat Björns inneboende tendens att hoppa upp och ner snarare än att driva på framåt. I hemmatävlingens försökslopp med ypperliga förutsättningar sprang han 11.08 sekunder fördelat på 6.05 sekunder för 0-50 meter och 5.03 sekunder för 50-100 meter. Med andra ord en negativ split på endast –1.02.

Anders beräknande splittider för samtliga löpare i kvällens 100m-lopp ("show more" under videon) och samtliga män hade större skillnad än så. De enda med samma eller mindre skillnad var >13.00 s-löpare bland kvinnorna, men då av helt annan anledning. Toppfart nås generellt efter 6 sekunders löpning oavsett hur snabb man är. Björn når alltså toppfart kring just 50 meter och först efter ca 80 meter börjar den sjunka märkbart. Nämnda tjejer når toppfart redan kring 35–40 meter och en stor del av deras avslutande 50 metrarna springs alltså på trötta ben med sjunkande fart – sprintuthålligheten är alltså det avgörande. För Björns del handlar det istället om att ineffektiv löpteknik gör att han aldrig når den hastighet som hans acceleration borde möjliggöra.

Försöksloppet med Tom Jones visar tydligt skillnaden i fullfartslöpning mellan två löpare av ungefär samma längd och vikt och även jämbördiga i den initiala 0–20 meter-accelerationen. Kring 50 meter har Björn en hastighet på cirka 10.5-10.6 m/s medan Jones nått nästan 11. Det är lätt att se skillnaden, framförallt när man ser dem sida vid sida som på videon. Frågan är hur man får Björn att springa så (eller mer åt det hållet)? Hittills har inte mycket funkat men man lär ju kunna lära gamla hundar sitta ...

MS 100m Försök Final
Björn Boström 87 11.08 +0.5 11.13 +2.2

17 juni –Seriematch div 1 i Stenkullen

Andra seriematchen kom tidigt och Björn fick nu även ta sig an 100m. Det var därmed dags för den allra första tävlingen med Maxfly-skorna. Tidtagning på träning har indikerat att skorna varken gör till eller från i accelerationsfasen medan fullfartslöpningen upplevs påverkas kraftigt med tendenser till symaskinslöpning på bekostnad av drivet framåt. Dagens resultat i lätt motvind indikerar att det kommer att bli många sub-11 tider när han väl sprungit in sig och justerat tekniken.

Längdhopp stod på programmet även denna omgång. Björn valde att lägga till 2 steg så att ansatslöpningen blev (fortfarande korta) 14 steg. Men i växlande vindar ledde det till större osäkerhet och han missade plankan i flera hopp.

MS 100m  
Björn Boström 87 11.14 -1.0
   
MS Längd  
Björn Boström 87 6.33 -0.1

18 maj –Seriematch div 1 i Kristianstad

Klubben var återigen med i (serie)matchen efter förra årets walk over och Björn fick precis som året dessförinnan ansvar för  tresteg och längd.

Då resulterade det i en överbelastningsskada som omintetgjorde hans 2022-säsong. Planen var därför att bara göra ett godkänt trestegshopp. Det satt i första försöket.

Säkerhetstänket fortsatte i längdhoppet. Med endast 12 stegs ansats lyckade han hoppa 6.55 i vindstilla, vinna tävlingen och dessutom samla på sig ännu ett skånskt rekord i 35+ klassen!

MS Längd  
Björn Boström 87 6.55 ±0.0
   
MS Tresteg  
Björn Boström 87 12.33 +0.1

25 april – Backlöpning

Lite senare än vanligt drar vi idag igång backlöpningen på S:t Hans. Vi kommer att hålla på till slutet av maj och köra på tisdagar med samling 19.20 vid parkering eller 19.30 vid backe. Det blir 3x3 brant backe och möjligen avslutande längre lopp.

18 feb. – ISM i Malmö


Björns säsongsöppning var bättre än den för rekordsäsongen 2020 men sedan gick det i motsatt riktning. Då blev han lättare för varje lopp, nu tvärtom tyngre. Känningar i vaden (möjligen på grund av provträning i nya styva skorna) har också förhindrat den löpträning Björn så väl behöver.

Dagens lopp var dåligt tekniskt. Björn var ännu mer framåtlutad än vanligt under loppets andra halva. Istället för att räta upp höft och ge förutsättningar för högt knälyft, och därmed högre toppfart, försöker han tänja/hoppa ut steget. Kanske stressad av det fina motståndet. På banan bredvid sprang nämligen nyblivne svenske rekordhållaren Henrik Larsson och på ytterbanan nyblivne veteranvärldsrekordhållaren 45-årige Lion Martinez!

MS 60m Försök
Björn Boström 87 7.09

29 jan. – Atleticumspelen

Den oväntat goda formen i comebacken lockade Björn att beställa spikskor av den så omtalade Nike Maxfly-modellen. Dess extremt styva kolfiberplatta, luftkuddar framtill, och tjock skumsula hela vägen ned till hälen, sägs ha fått löpare att studsa fram till nya rekordtider på både sprintdistanserna, häckloppen och 800m. Nyttan på den allra kortaste tävlingssträckan 60m är dock mer osäker. Skorna anlände tidigare i veckan, men Björn har valt att inte tävla i dem förrän han fått tillfälle att springa in dem på träning.

Precis som i Lund blev det två riktigt snabba lopp inom loppet av en dryg timme. Fullfartslöpningen kändes inte 100 % utan blev, som så ofta tidigare, vertikalt hoppande istället för högt knälyft i upprätt läge. Men det har som sagt inte blivit mycket av fullfartslöpning och teknikträning de senaste 18 månaderna på grund av envetna ljumsk- & höftböjarbesvär.

MS 60m Försök Final
Björn Boström 87 7.05 7.04

14 jan. – Sprinterträffen

Först till 10m men tappar en hel del mellan 30 och 60.

Björn är i fin fysisk form och har senaste veckan persat i en del överkroppsövningar. Efterhängsna skador har däremot, tills alldeles nyligen, hindrat såväl knäböj som fullfartslöpning. Att det skulle gå så snabbt som 7.02 hade vi därför inte väntat oss. Det är faktiskt 0.01 bättre än persårets säsongsöppning och hela 0.31 bättre än Emil Zails sex dagar gamla skånska M35-rekord!

MS 60m Försök Final
Björn Boström 87 7.07 7.02

2022

24 sep. – Backlöpning

Det blir Annehems belysta asfaltbackar istället för stora backen i höst. Vi samlas på S:t Hans parkering 19.30 för gemensam jogg till Annehem. (Eventuell kombination med högrepsträning på utegymmet eller padel för dem som har racket.)

12 juni – Finish Games

MS Försök Vind
Dante Kwan 89 12.27 +2.5

4 juni – Trelleborgsspelen

MS Final Direkt Vind
Dante Kwan 89 12.45 -0.5

6 mars – Malmö Indoor Challenge

Efter tre veckors extra tuff träning var Dante inte så fräsch som han borde vara inför innesäsongens sista tävling. Starten klaffade heller inte riktigt. Trost det sänkte han perset med ytterligare 0.06 och passerade i ett huj Hoff, Leijman & Reingold.

12-sekundersgränsen kommer inte att bjuda motstånd till sommaren.

MS 60m Försök Final
Dante Kwan 89 7.67 7.60 pb

17 jan. – Sprinterträffen

Omstart i B-finalen. Dante på bana 7. Elias på bana 4. Dante hade en bättre start i första starten som kallades tillbaka. Även i försöket var starten klart bättre.

Trots sjukdom tidigare i veckan blev det ytterligare en putsning av perset (denna gång med 0.08) och ännu en tävling med tvillinglopp i försök och final.

MS 60m Försök B-Final
Dante Kwan 89 7.66 pb 7.66 pb

9 jan. – Malmoesprint

Dante är långt från sommarens toppform men fick ändå tillfälle att persa med 0.07 och vinna C-finalen i ett startfält med nästan enbart tonåringar.

MS 60m Försök C-Final
Dante Kwan 89 7.74 pb 7.74 pb

Team Athletic Design – 2021

27 okt. – Ny period, nytt program

Ladda ner och läs igenom.

11 sep. – Seriematch div 1 i Kristianstad

Förra året blev det inga och i år blev det endast en seriematch. Den inföll dessutom samtidigt som vi dragit igång grundträningen efter tre veckors vila.

Noah var tänkt för 800m men har återigen drabbats av hamstringsproblem och tvingades ställa in. Björn överlät sprinten till de yngre killarna och tog sig istället an längd-tresteg dubbeln.

Med tanke på bristen på längdhoppsträning var kort 14-stegsansats given och den räckte till habila 6.54 i vindstilla. I tresteg blev det ännu kortare ansats. Åtta steg hade funkat på förra helgens träningspass och räckte nu till finfina 13.17 och en tredjeplats i årets skånestatistik.

Förmodligen hade dock tävlingsadrenalinet möjliggjort 10 eller till och med 12 stegs ansats och därmed ännu längre hopp – men det får vänta till en andra trestegstävling. Detta var alltså Björns allra första! 

MS Längd  
Björn Boström 87 6.54 ±0.0
   
MS Tresteg  
Björn Boström 87 13.17 pb +0.2

4 sep. – Höst och grundträning

Efter en ovanligt tidig vila har det så blivit dags att köra igång uppbyggnadsträningen inför nästa tävlingssäsong. Träningsprogrammet finns som vanligt att hämta i vänsterspalten.

14 aug. – Malmö Invitational

MS 100m Försök Vind
Björn Boström 87 11.13 +0.3

25 juli – Sommarspelen

Ännu en tävling med ihärdig motvind. Vinden var mycket starkare än vad vindmätaren angav för Björn och Dante i tredje heatet. Dante som reste sig till upprätt löpning för tidigt blev onödigt mycket vindfång och kunde inte alls dra nytta av sin superform.

Björn fick lyckligtvis en andra chans i finalen som han vann på fina 11.15 i fortsatt stark motvind. Vi har experimenterat med ett otal övningar de senaste veckorna för att komma till rätta med Björns fullfartslöpning och känslan är att bättre tider är på gång.

MS 100m Försök Final
Björn Boström 87 11.28 -0.1 11.15 -1.8
Dante Kwan 89 12.26 -0.1  

15 juli – DM i Höör

Noah testade sprintformen och den var som väntat inte på topp. Det har nog helt enkelt blivit för lite snabbhet och för mycket mjölksyra och uthållighetsträning under våren.

MS 200m Final Direkt Vind
Noah Lacayo 99 24.04 okänd

4 juli – Öresundsspelen

Trots stark motvind sprang både Dante & Björn nästan lika snabbt som i medvinden i Lund. Björn sprang efter instruktionerna med högre frekvens men samtidigt med för framåtlutad höft & därmed för lågt knälyft under fullfartslöpningen. Dante’s start was a bit slow, but his full speed stride has improved gradually and there is no doubt that he is in shape to comfortably break the 12-second barrier.
MS 100m Final Direkt Extralopp
Björn Boström 87 11.22 -1.8 DNS
Dante Kwan 89 12.28 -1.8 DNS

28 juni – Sommarprogrammet

Notera att torsdagspasset har tre serier jämfota hopp som alternativ till 10+10+10+10. De är främst för Björn och andra som är rädda att skada sig i vändningsmomentet.

Sprintspecifika styrkan sänks från 120 m till 80 m eftersom den föregås av flera långa mångstegsvarianter.

23 juni – Lundakvällen

Ganska fina förhållanden om än lite kylslaget på vår hemmatävling som inledde ännu en stympad tävlingssäsong. Precis som förra året blev Björns första tävlingslopp halvt misslyckade. Träningsformen har indikerat bättre.

Dante är i absolut toppform och var därför inte nöjd med sitt lopp trots att personliga rekordet från förra årets Lundakvällen sänktes med 0.11.

Noah öppnade mycket hårt med 24.1 på första 200 och var i klar ledning i sin A-final. Tyvärr sprang han sedan rakt in i väggen på upploppet. Förhoppningsvis ändå en indikation på att snabbheten är god trots långt tävlingsuppehåll pga Corona.

MS 100m Försök Final
Björn Boström 87 11.10 +1.3 11.21 +0.6
Dante Kwan 89 12.15 +1.5 pb DNS
     
MS 400m Final Direkt  
Noah Lacayo 99 53.37  

23 Maj – Ingen mer backlöpning

Dags för sprint i hallen på måndagar. På onsdagar blir det comeback för lång sprintspecifik styrka – den här gången 120m som är tänkta att kunna köras inomhus med vändning.

17 April – Nytt program

Lägg märke till att vi nu börjar ute på onsdagar. Ni ska vara färdiguppvärmda 19.30 och går sedan kvickt in och hämtar medicinbollar. Vår halltid börjar fortfarande inte förrän 20.00

1 Mars – Grundträningen kör igång

Samma corona-schema som tidigare, men förhoppningsvis kan vi snart återvända till torsdagar och inte fullt så sena pass. Nya programmet finns som vanligt att hämta i vänsterspalten.

20 feb. – ISM i Malmö

Efter säsongens första riktigt bra sprintpass i måndags hade Björn förhoppningar om att komma ner nära fjorårets pers 6.93. Formen är nästan i topp men det ville sig inte riktigt hela vägen.

De första 20 metrarna avverkades på 3.09 och han låg då nästan jämsides med Henrik Larsson, men när den senare växlade upp gjorde Björn tvärtom en ovanligt svag övergång till fullfarts-löpning och tappade en hel tiondel mellan 20 och 30 m. Till slut kom Björn ändå upp i cirka 10.5 m/s mellan 40 och 50 m, men då var det för sent. Det blev i varje fall vinterns bästa tid om än långt ifrån vad han är kapabel till när alla bitar faller på plats.

Knävecket började ömma under uppvärmningen och blev värre efter loppet, så det blir inget längdhoppande i morgon.

MS 60m Försök
Björn Boström 87 7.01

5 feb. – Ändringar i hallschemat

Våra tider har inte ändrats men vi får sällskap av fler grupper.

26 jan. – Nytt tillfälligt schema

Vi har åter tillgång till hallen! Schemat är ungefär som i december innan nedstängningen. Vår grupp har alltså tre tider:

Hur träningsprogrammet kommer att se ut är inte helt klart, men redan imorgon, onsdagskväll, blir det innepass som ersätter torsdagens 200m-sprintspecifik styrka.

23 jan. – Quality Hotel Games i Växjö

Björn säsongsdebut på 60m kändes oviss. Han har haft förmånen att få träna i hallen, men har saknat Philip för sparring och den riktiga intensiteten har saknats på träningen. Inledande 7.08 i försöken kändes därför förväntat försiktigt. I B-finalen blev det mer tryck och Björn ledde från första steg ända in i mål. Tiden 7.03 var fullt godkänd och 0.30 snabbare än det senaste träningsloppet.

Försöket

Längdhoppet inleddes med ett rejält övertramp, vilket gjorde att hälen gled på den hala plankan. Eftersom flera andra hoppare också hade tendens att halka fann Björn för gott att avbryta tävlingen. 2010 bröts han sitt vadben efter en liknande glidning och därefter har längdhoppet, som annars är favoritgrenen, inte kunnat utvecklas till sin fulla potential.

Seger i B-Finalen
MS 60m Försök B-Final
Björn Boström 87 7.08 7.03

3 jan. – Träning under hallförbudet

Vi håller igång gruppträningen utomhus. Skivstångsstyrkan får ni försöka lösa på egen hand på gym eller utegym. Till en början blir det Annhem backlöpning på måndagar och experiment med friidrottsövningar på CIP på torsdagar. Det bör trots allt att gå att göra en hel del alternativ och friidrottsspecifik träning även när temperaturen är runt 0 ° och banorna är hala.

Om restriktionerna fortsätter efter den 24 januari kanske vi stuvar om lite. Det beror också på vädret. Om temperaturen är över 5 ° och det är torrt på banorna, så är måndagspasset som vi kört utomhus i november och december fullt genomförbart.

Björn, som är den enda som ska tävla, är undantagen och fortsätter köra enligt decemberprogrammet + tränarledda teknikpass, men bör emellanåt även deltaga i grupp-passen.