Här finns information om och för vår träningsgrupp i IFK Lund Friidrott.
Mer om träning och friidrott hittar ni genom att klicka på Athletics-fliken.
Det tog inte lång tid att få tesen om drygt två tiondelars differens bekräftad. 7.73 är mer än okej av Robin i en modigt tidig tävlingscomeback! Om resten av gruppen också kan springa 0.24 bättre än i måndags kommer det att bli många pers i januari.
För övrigt är det värt att uppmärksamma att Magnus gjorde sitt första sprintpass på väldigt länge. Det gick förvånansvärt bra men han avstod fullfartsloppen. Björn, som lekte hem 60m-loppet på träningen två veckor tidigare, har olyckligtvis drabbats av knävecksproblem och har inte kunnat sprinta alls sedan dess.
Kosttilskotten vi rekommenderar i vänsterspalten är i stort sett samma som Australian Institute of Sports sedan många år tillbaka rekommenderar på sin grupp A-lista (där finns även många andra tillskott som främst är intressanta för konditionsidrottare). Kreatin är förstås ett av dem och det är nu lagom tid att börja ladda 3-5 g/dag inför tävlingssäsongen.
Tjejer kan ha extra mycket att vinna på att ta kreatin eftersom de förmodligen har lägre naturliga nivåer i kroppen. Billigast och säkrast är att köpa vanligt Kreatin Monohydrat från t.ex. Gymgrossisten.
Färdigt för hämtning till vänster.
Det är snart dags för mer sprint med spikar och hopp i grop. Men formen verkar överlag redan nu vara väldigt god. Björn blev första kille över 13 m i 4 grodhopp och Anna S första tjej över 10 m. Annas sexreppare på 80 kg i ATG knäböj tyder också på att hon kan bli första tjej att maxa 100 kg vilken dag som helst.
Det kan förresten vara intressant att jämföra era värden i standardövningarna med riktmärkena för Djurgårdens seniorhockeylag från några framgångsrika år i slutet av 90-talet och början av 2000-talet då de hade Leif Larsson (Bosöns testavdelning och Träningsrådgivare på Sveriges olympiska kommitté) som fystränare.
Ni ska naturligtvis vara bättre än svenska elithockeyspelare på de här övningarna. Hur många i Djurgården som kvalificerade sig för guldmärket vet jag dock inte.
Omräkningen från 5 till 4 hopp får ni göra själva. Lite mer komplicerat än det verkar (ledtråd: fötterna spelar roll).
Jonas S, David och Viktor B ansvarar för arrangemanget. Platsen är klubbstugan på Utmarksvägen som ligger utanför Östra Torn, mot Södra Sandby-hållet och datumet är lördagen den 24 november kl. 17.00. Jonas står för maten :) (som var och en förstås får betala för). Det blir mat i oktoberfest anda, dvs korv, surkål etc. Om någon är allergisk mot något, så säg till Jonas i god tid!
Hoppas hela gruppen, både nya och de som för tillfället inte tränar pga skador, kan komma!
I vänsterspalten som vanligt. Kan tyvärr hända jag blir sen imorgon igen, men det blir i såfall med högst 15-30 minuter.
Lägg märke till att ni ska börja med Borzovhopp innan 10+10+10+10-loppen. Borzovhoppen fyller samma syfte som måndagens grodhopp men testar enbensstyrkan. (programmet uppdaterat kl. 23.00 den 8 nov )
Underhållningsvärdet i ett 200m-lopp utdraget till fem minuter och sex längdhopp utdragna till sju minuter kan kanske ifrågasättas, men det finns väldigt mycket att studera och analysera här tack vare 300 bilder per sekund i bra ljus och perfekt vinkel. Youtubes videokomprimering solkar dock bilden en aning.
Vi är rätt många nya i höst. Här är en påminnelse till alla er: Ni måste betala in medlemsavgiften om ni vill fortsätta träna i gruppen! Det gör ni på kansliet (den gula byggnaden vid 60m-starten) eller direkt via postgiro. Avgiften är 600 kr för er som är högst 20 år och 850 kr för er som fyllt 21. I medlemsavgiften ingår förstås avgiften för att träna i klubbens egen hall, men även avgiften för att få träna på kommunala idrottsplatsen (som kommunen annars tar betalt för).
Tänk också på att klubben vare sig får statliga eller komunala bidrag för folk som tränar men inte är medlemmar. Styrelsen har det senaste året föreslagit en fördubbling av medlemsavgiften pga att så många inte betalar. Se till att så inte sker!
Betala till postgiro 69 34 99-6. Ange alltid: Medlemsavgift, Namn, Adress, E-post, Telefon, Födelsedatum. Ni kan även betala direkt på kansliet.
Ni som ska byta klubb och har tävlat i år måste skynda er. 15 oktober är sista datum att anmäla övergång. Blanketter finns här. För er som missar detta datum är det dock inte kört. Mer info här.
Hämtas som vanligt i vänsterspalten. Skriv gärna ut både det och viktschemat som ni ska ha med varje pass för att hålla koll på era aktuella vikter i skivstångsövningarna och pull-ups.
Program kommer snart men kolla ”Om träningsgruppen” i vänsterspalten för vilka tider som gäller för huvudpassen.
Nya aktiva i höst är: Rob Swinnen från Belgien Johanna Bergman från IFK Halmstad Victoria Joäng från IFK Trelleborg & MAI
och kanske några till!
En del av er har redan träffat Rob och Johanna på S:t Hans. Se till att hjälpa dem att lära sig vår vanliga träningsuppvärmning när ni stöter på dem i hallen på torsdag. Glöm inte att vara färdiguppvärmda kl. 19.15!
Laget sprang i mål på hyfsade 42.43, klart före Hässelby, men det visade sig att Björns första växling till Erik var en knapp överväxling. Resultatnivån var hursomhelst högre än på länge och det hade krävts 42.25 för att vara bland de sex finallagen.
En intressant jämförelse är IFK Lund klubbrekord för M22. Rekordet från 1985 är på 42.09 och 3/4 av laget (Erik N, Truls, David) och reserven Viktor B är samtliga M22 även nästa år. Det är bara Björn som är för gammal för ett juniorlag.
Vila två veckor nu innan grundträningen med S:t Hans sätter igång.
Fantastiska prestationer av Anna och David. Anna persade stort i båda sina grenar, slog Kim på 100m för första gången och radade upp hopp på hopp över gamla IK Finish-perset. En suverän avslutning på en säsong som började jättebra men där längdhoppet först på senare veckor börjat stämma. Ingen tvivel om att hon är kvalificerad för elitgruppen nu!
Supersprint av David i stark kontrast till förra helgens avslagna malmölopp. Pers med 0.16 (och med 5 kg i bänkpress direkt efteråt) – därmed har vi ett stafettlag med fyra killar mellan 11.01 och 11.22 till nästa helg!
Det lossnade äntligen för Anna i söndagens längd även om hon startade lite avvaktande. Men efter ett tag tände hon till och med 5.19 fjärde hoppet ökade hon sitt Lundapers med 10 cm i godkänd vind trots dålig landning! I sista hoppet blev det ytterligare 19 cm längre men då var tyvärr vinden för stark.
Anna sprang dessutom ett mycket bra 100m-lopp dagen innan: bara 0.17 från perset i -2.0 och gråmulet duggregn.
Killarna hade lika dåliga förhållanden och åtminstone Erik och Björn kan vara nöjda med sina lopp som motsvarar 11.00 i gynsamt väder. Markus hade däremot varit värd en snyggare sorti inför sina studier i Växjö. Men håller han bara formen och kör sina knäböj kan det bli 60m-pers till vintern. Träningsmöjligheterna där går i varje fall inte att klaga på ...
Även Jonas gjorde ett dåligt 100m-lopp men gottgjorde det med att utnyttja söndagens soligare väder till att persa i 200m trots svag motvind. Distriktsrekordet på 24.69 är ett rimligt mål till nästa år, men då behövs fler lopp på distansen!
Erik jämn som vanligt men förstås missnöjd med att inte få till ett toppresultat och sitt första lopp under 11 i rätt ögonblick. Inga semfinaler eftersom det bara var tre försöksheat och det fattades 0.13 för att Erik skulle avancera till finalen.
Jonas firade ettårsjubileum som friidrottare med att krossa allt motstånd och springa cirka 4 s snabbare än i förra årets debut på samma sträcka och i samma tävling. Sub-25 var målet och sub-25 blev det! Vinden var dessvärre något för stark och eltidtagare Ronny Tofft dök inte upp pga glömska/skadat finger. Å andra sidan var Jonas småsjuk och drabbades av en orättvis start där hann inte han upp i färdiga-position, så distriktsrekordet på 24.69 är inom räckhåll.
Tack till David, Erik N och Björn för tidtagarhjälpen!
Pers direkt av Jonas i försöken på banan bredvid Sunneborn i motvind. Samma vind i finalen och nästan samma tid räckte till brons – Jonas första SM-medalj!
I längden stämde inte den vanligtvis så säkra ansatsen. Jonas som är snabbare än någonsin fick flytta tillbaka och fick till ett problemfritt hopp först i sista försöket. Det räckte till en femteplats.
Äntligen över 6m – och det med råge – pers med 27 cm för David!
Ännu en ansenlig persputsning i häck av Anna som med 15.32 avancerade till femte plats på IFK:s genom-tiderna-lista. Det är nästan en sekund bättre än perset som gällde då säsongen började!
Erik var 0.07 från pers på 200m-försöken men är inte riktigt tränad för att kunna springa final bara två timmar senare på den sträckan.
Eriks fokus inför JSM om två veckor ligger hursomhelst på 100m där det blev ännu ett stabilt lopp i vindstilla på söndagen. Inga bra tider för övrigt även om Viktor åtminstone pressade sitt årsbästa 0.02. Viktor gjorde dessutom sitt bästa längdhopp på mycket länge!
Ny chans för er som inte tävlar på SM att få till bra resultat innan vår egen tävling avslutar säsongen. Helenholmsspelen i Malmö har åter seniorklasser och dessutom många grenar att välja bland! Tävlingen går helgen innan vår egen. Kolla vänsterspalten för inbjudan.
Fantastiskt fina resultat av Anna som hade ett mycket mastigt program under en kort dag. Stora pers i såväl 200m som häck och med betydande motvind i båda loppen!
HAIS-anmälningar ikväll eller till oss senast imorgon!
Det är hursomhelst vanliga tider som gäller på måndag och tisdag. Träningen blir dock högst individuellt anpassad pga tävling mitt i veckan och just avklarade helgen i Göteborg.
Anna gjorde ytterligare två bra lopp som båda var i trakterna av hennes årsfärska pers. Fyra grenar på två dagar bör ha satt sina spår så det får nu bli en mycket lugn vecka för Anna som är gruppens enda anmälda till Laxaspelen nästa helg.
Anna raderade ut sitt IK-Finish-pers på 100m (13.10) med besked och gick under 13 för första gången – bara 0.02 från att ta sig in på IFK:s genom-tiderna-lista i tuffaste grenen!
Erik ensam vidare till final på 100m. Björn hade lite otur med vinden och missade med 0.02 medan David gjorde ett katastroflopp efter glidande startblock och snubblande mitt i loppet. Viktor började sitt avancemang mot acceptabla tider efter centralamerikaresan.
Ingen lycka i längden. Men det är alltid svårt i VU-spelen med bara tre hopp, växlande vindar och en halvtimmes väntan mellan varje hopp.
Förutom Eriks pers (11.22 » 11.01) gladde David mest. Det var hans första sprinttävling sedan hösten 2009 och det blev direkt 0.05 bättre än då. Han är därmed den självskrivne fjärdemannen i stafettlaget just nu.
Jonas överlägset bästa 200m-tid var hans 23.80 i +3.1 från Världsungdomsspelen för några år sedan. På grund av Jonas enträgna påtryckningar har jag låtit det stå som fusknotering här i perstabellerna. Idag förtjänade han däremot ärligt sitt plats då han sprang en tiondel snabbare i lättlätt motvind.
Att Jonas är i sitt livs bästa fysiska form kan vem som helst se med blotta ögat. Med lite deff kan den bli ännu bättre.
Håll gärna sjäva koll på tävlingar och anmälningsdatum via kalendern i vänsterspalten. Kansliet måste ha anmälningarna två dagar innan arrangörens sista anmälningsdag, Anders och jag måste ha dem tre dagar innan!
Mycket bra tävlingar – framför allt av Erik som med 10.90w tog ytterligare ett kliv framåt efter vinterns framgångar. I försöken slog han Björn för första gången men sprang tyvärr sen inte finalen. Klubbrekordet, 10.85, som är från 1979 kan få svårt att överleva 2012!
Särskilt anmärkningsvärt var det att Erik, Björn och Truls alla sprang under 11 i försöken. Vinden var visserligen något för stark men det var kallt, mulet och början av säsongen. Genom tiderna har endast sju IFK Lundare sprungit under 11 i godkänd vind. Senast det skedde var för 21 år sedan!
Strålande lopp av Anna och Erik! Anna bevisade att hon är i bättre fysisk form än hon någonsin varit genom att radera ut två av sina pers från tonåren i IK Finish. Kanske inte så överraskande eftersom hon tränat bra och persade i både bänkpress och 5-rep knäböj tidigare i veckan, men häcktiden var ändå över förväntan.
Att Erik skulle krossa sitt 200m-pers från förra årets Öresunds-spel var heller inte överraskande, men att han skulle nå under 23 med så stor marginal i motvind hade vi inte riktigt trott eftersom vi ju inte kört någon utpräglad sprintuthållighets-träning.
Båda tog sig dessutom in på klubbens 25-bästa-genom-tiderna-lista:
Persputsning och listplacering Anna Häck: 16.24 » 15.74 =10 plats Anna 200m: 26.28 » 26.08 = 19 plats Erik 200m: 24.93 » 22.74 = 21 plats
Björn gjorde en okej säsongsdebut men har uppenbarligen tekniska problem – särskilt med toppfartslöpningen. Starten funkade däremot bra och hans fysiska form är det inget fel på. Tiondelarna kommer att rasa under sommaren.
Kolla vänsterspalten för länkar till grenprogrammen för de första tävlingarna i Ystad, Trelleborg, Klippan och Vellinge.
Findus Pannkaksspel i Eslöv har tyvärr ingen seniorklass i år.
Nya programmet är klart. Det inleds imorgon måndag. Mindre slit men fortfarande ganska långa torsdagspass.
På Fredag den 11 Spelar Erik N en av de två rollerna i Tjechovs Björnen som hans teatergrupp i Malmö satt upp. Föreställningen är kl. 19. Det vore kul om så många som möjligt dyker och om vi kan åka tillsammans.
Ni som vill Springa S:t Hans på söndagen, hör med Markus L och kom överens om en tid. Anders, jag och åtminstone några till springer S:t Hans på måndag kl. 12 och kör vanlig söndags-träning kvällen innan.
Förutom att vi nu springer i brantare backar på måndagar är det mycket lite som ändras den här perioden. Men en viktig ändring sker på lördagar då 10 x 60m inomhus ersätts av 3 x 120m utomhus. Det är träning som vanligt under påsken
Dags igen för vår grupp att städa hallen. Lyckligtvis har där sett prydligt ut i veckan, så det ska inte ta alltför lång tid. Vi samlas kl 19 och avslutar med fotboll för de som har lust. Andra passar lämpligen på att ta igen missade pass. Aldrig mer fotboll för mig efter att i söndags ha spräckt högermenisken på nytt efter 15 månaders läkning sedan förra fotbollsmatchen och förra menisksprickan.
Tre tränare och två aktiva går att spela i nuläget. Om fler vill bli animerade så säg bara till. Annars kommer en ny chans i nästa sprintspel som dessutom blir betydligt intressantare som spel betraktat.
Det gäller fram tills S:t Hans-perioden och hämtas hem i vänsterspalten.
Rubriken ovan är från lokaltidningens pappersupplaga, men intervjun med Björn går även att läsa online.
Måndag den 5 är det start för Annehemspassen igen. Samling i hallen 19.00 för de som behöver skjuts. Annars möts vi 19.15 på vanliga parkeringen intill S:t Hans.
Pers igen i försöken av Erik! Han har näst sista tid till semi och motståndet är i stort sett lika hårt som på stora SM, så för ytterligare avancemang räcker kanske inte ens ett perfekt lopp. Hursomhelst kan Erik redan nu glädja sig åt sin bästa säsong hittills. Ett samtrimmat 4x100-lag till SM i sommar börjar kännas som mer än bara finalkandidater.
Erik kände tydligen på sig att det krävdes mer än ett perfekt lopp för final eftersom han tjuvade ut sig i semin. Inte så mycket att säga om det – starten behövde vara perfekt! För final krävdes nämligen 7.01. Superinsats av Erik i vilket fall.
Inga sändningar från Eriks 60m men väl liverapportering från friidrott.se: 11.00 Försök 13.50 Semifinal 15.20 Final.
Inget lyckat SM för Björn som gick vidare från försöken på sin standardtid, 7.09. Men i semifinalen fick han en dålig start, spände sig och kom i mål på 7.15 innan han skyndade vidare för att tröstäta 1300 kcal. Det blir Pizza ikväll, hälsar Björn.
Följ Björns 60m på live-sändningarna: 10.30 Försök 13.25 Semifinal 16.40 Final.
Programmet för perioden innan backlöpningen finns nu att hämta i vänsterspalten.
Jonas mästerskapsdebut (och andra tävling) gav honom en sjätteplats i 60m och en fjärdeplats i längdhoppet bara 12 cm från medalj. Pers i alla grenar är mer än godkänt även om Jonas hade hoppats på lite mer då formen stadigt gått fram under de fyra veckor som gått sedan första tävlingen. Tyvärr får regionsrekordet (7.79) i 60m dröja tills nästa vinter men längdhoppande blir det chanser till redan i sommar. Med vind i ryggen, mer krut i benen och några månaders teknikträning är sex meter det självklara målet.
Fantastiskt sprunget av Erik som putsade perset från Sprinterträffen med 0.12. Därmed återtog han sin plats som näst snabbast i gruppen och kvalificerade sig för JSM om två veckor. Med deff och en rygg frisk nog för knäböj kan det hända att till och med Björn får vakta sin pole position i sommar.
Björn var varken laddad eller fräsch i benen denna gång men slog ändå både Karanda och Andreas Andersson igen och vann finalen. Felix avancerade ytterligare några hundradel. Yuko avancerade ytterligare några cm och Anna Strand satte "IFK-pers". Men Anna har mer i kroppen. Hennes andra hopp var ett hårfint övertramp och mätte gissningsvis cirka 5.30. Tyvärr är chanserna inomhus få så de långa hoppen får vänta till sommaren.
Viktor B hann bara med ett godkänt längdhopp innan tävlingen fick brytas. En Öresundshoppare fick ligga i gropen och vänta på ambulans efter att ha skadat sig på ett sätt som påminde otäckt mycket om Björns olycka på samma planka i samma tävling för två år sedan.
Startlista och tidsprogram är nu utlagda.
30 år efter Tomas Kanders klubbrekord på 60m och 18 år efter Henrik Värendhs tangering sprang Björn Boström äntligen fortare än 7.01 och blev dessutom klubbens förste under 7 sekunder!
Särskilt imponerande är det med tanke på att hans vadbensfraktur hindrat honom att sprintträna i nästan två år. Styrkan har dock gått framåt i såväl ben som torso (men armarna laggar efter) och vi har än en gång fått kvitto på hur avgörande det är om man vill nå längre än den medfödda talangen tar en.
Detsamma gäller förstås kroppsvikten. Ett halvt kilos deff från första till andra tävlingen och ytterligare ett kilos deff till tredje tävlingen speglas fint av tiderna: 7.09, 7.05, 6.99.
Det var en lyckad tävlingsdag överlag. Anna S närmade sig sitt ungdomspers från IK Finish-tiden och sprang 0.15 snabbare än förra vintern. Hennes fysiska form är bättre nu och farten räcker definitivt till 5.20-5.40 i längd nästa helg om hon får tekniken och plankträffarna att stämma.
Felix sänkte förra helgens debut med nästan en tiondel och även Erik N gjorde ett riktigt bra lopp fastän tiden inte skvallrar om det. Han ryckte nämligen i första försöket men hade tur att inte bli diskad. Därefter tog han sig mycket försiktigt ur blocken. En ordinär start hade utan tvekan gett ett pers.
Tidsprogram och startlistor är nu uppe.
Deltagarlista och tidsprogram är nu båda utlagda.
Veteran-DM Sprinterträffen