Här finns information om och för vår träningsgrupp i IFK Lund Friidrott.
Mer om träning och friidrott hittar ni genom att klicka på Athletics-fliken.
De flesta föredrog grundträning med plintknuff och medicinbolls-löpning på årets sista pass men Noah, Sebastian och Gustav valde blockstarter och ett avslutande 60 m med kamera-tidtagning. Noahs start har redan blivit bättre. Sebastian sprang oväntat bra. Gustav vågade inte trycka hela vägen men vann klart det föregående 40 m-loppet.
Noah 7.59 Sebastian 7.68
Philip 5.15 Erik N 5.40 Gustav 5.44
Björn 7.12 Erik N 7.56 Noah 7.70 Viktor M 7.86
Ett kameratidtaget 40m-lopp kördes där Philip var 0.04 från träningsperset. I föregående fick han handknäppta 4.94 och med tanke på att han då var 1 meter före Björn kan det ha varit ett ännu bättre lopp. Eriks 40m-tider var bättre än förra måndagen. Han sprang dessutom ett avslutande 60m-lopp men tröttnade mot slutet efter en riktigt bra start. Gustavs tid var något avstannade, men han hade goda 5.21 handknäppt tidigare.
Björn sprang bra redan förra veckan men fick nu också till fullfartslöpsteget och krossade träningsperset! Inte förvånande eftersom han så sent som i torsdags slog sitt väggvändningspers. Genom att fästa blicken ned mot bana och ligga på med framåtlutad överkropp i start och acceleration kan Noa snabbt kapa tiondelar. Avslutningen är redan nu bra. Viktors form är bra men starten är rejält ringrostig.
Utlagt nu. Observera att måndags- och torsdagspassen emellanåt byts ut mot grundträningspass. Vi kör detta schema hela tävlingssäsongen ut.
Bara några få valde att springa säsongens första 60m med kameratidtagning som avslutning på passet.
Björns 7.28 Erik 7.50 Dante 7.98
Björn var inte långt ifrån träningsperset men mycket talar för att han redan nu kan springa ännu snabbare. Eriks var 0.17 från träningspers och 0.37 från tävlingspers, vilka båda 7-8 år gamla men ändå klart inom räckhåll med ytterligare några månaders träning. Dante was slightly behind out of the blocks but he still improved his one year old training time with 0.4 and even surpassed his time from last year’s Sprinterträffen with 0.03.
Philip nöjde sig med handknäppt 40m på 5.01 och var i det loppet en halvmeter före Björn. Brorsan Gustav var tillbaka på träningen efter ett kortare uppehåll – han fick se sig knappt slagen av Noah som fick utmärkta 5.20 i sitt första 40m-lopp.
Eller ögna åtminstone igenom Elevers upplevelser av accelerationslöpning – En fenomenografisk studie av rörelseförmågan.
Förenklat och generellt kan arbetet beskrivas som en undersökning av hur elever förstår idrottsliga instruktioner och hur de upplever sin egen kropp då de utför instruktionerna. Men Philips arbete undersöker ju dessutom en specifik fas av löpning som ni alla har erfarenhet av.
Ladda ner och läs igenom.
Träningsprogrammet är klart och finns att hämta i vänsterspalten.
Lördagens SUS blev inställt på grund av ofärdiga banor och Philip ställer in kommande helgs SM-tävlande. Det innebär att säsongen är över och att vi tar vila i tre veckor!
Trots Skaras snabba banor och utmärkta förhållanden blev tiderna beskedliga för Philip. Främsta förklaringen är nog att träning och ork har blivit lidande efter att Philip började jobba som idrottslärare för tre veckor sedan och samtidigt haft sitt examensarbete att putsa klart. Att ställa in kommande helgs stora-SM känns trist men logiskt.
11.20 -0.3
Ännu en godkänd sub-13 för David, bara 0.11 från sista semifinalsplats som kneps av före detta IFK:aren Björn Belfrage.
Philip skaffade sig snabbt en betryggande ledning i 100m-loppet och kostade sen på sig en lite väl avslappnad avslutning men lyckades hålla första platsen ända in i mål. Förutom den rekordstarka motvinden kämpade grabbarna också mot ett ihållande regn.
Björns längdhopp startade strax därefter men lyckligtvis i motsatt löpriktning. Med bister erfarenhet från hala plankor vågade han inte utnyttja farten som vindarna och 16-stegs ansatsen medgav men lyckades ändå rada upp ett stort antal hopp strax under 7.00 i uppmätt längd och strax över 7.00 i egentlig längd. Hans två enda (?) tävlingar i sommar drabbades tyvärr av uselt väder och man undrar bl.a. hur snabbt det hade kunnat gå på 100m om inte baksidebristning och tåproblem förstört säsongen.
Magnus som inte tävlat på ett år var ett osäkert kort. Efter en splittrad vår har åtminstone gymträningen tagit stora steg framåt under sommaren men skulle hans lite tunga kropp hålla i 400 meter? Första 200 metrarna öppnades starkt på 23.9 manuellt i medvind. Han höll inte riktigt distansen ut men tiden strax över 52 var ändå klart bättre än vad han hade vågat tro – inte minst med tanke på de yttre omständigheterna.
Seriematchen avslutades som vanligt med korta stafetten. Simon och Elias tog de inledande sträckorna medan Philip lämnade över pinnen till Björn på sista. Sista växeln dömdes av någon anledning först bort som överväxel, men det var tvärtom en säkerhetsväxel med mycket god marginal till bortre linje och helt utan sjabbel med pinnen.
Två snabba lopp inom loppet av en timme för Philip med en hedrande fjärde plats i tuff konkurrens. Philip var nöjd med den inledande accelerationen, men både starten och avslutningen kunde varit bättre. Tiderna var snarare resultat av bra form, stimulerande konkurrens och goda förhållanden än klockrent utförande.
10.85 +1.6
Stark sidvind i försöken men inte heller någon lysande löpning av någon. Gustav har visat fin form första 20 m på träning men är lite för tung och svag i höftböjarna för att hantera ett fullt 100m lopp. Grunden finns där dock för mycket bättre tider. Dante’s time was quite okay considering the wind but he was dissatisfied with the start and felt that he never got up to speed. Philips tider var också helt okej med tanke på missad träning och en svag start i finalen som ledde till stressad & krängande löpning.
Programmet för resten av sommaren ligger nu ute. Notera att många måndagspass och tisdagspass byter plats. I slutändan beror det på söndagstävlande och kan komma att ändras beroende vilka som tävlar.
Lördagspassen är tänkta att köras på Staffanstorps idrottsplats. Staffanstorpbussen som går från CIP har hållplats även vid Staffanstorps IP. De enda bokade tiderna för klubben är tisdagar 18.00-20.00 och söndagar v. 28 & 31 15.30-17.30. Förhoppningsvis går det ändå bra att köra lördagsloppen där.
Det blev tyvärr inget tävlande för Björn trots att baksidan är helt återställd och träningen har bedrivits för fullt i flera veckor. Precis som Philip har han problem med tår och fötter pga trånga spikskor... Båda laddar om inför Ystadspelen om två veckor.
Gustav baksida är också helt bra men han vågade inte trycka för fullt under loppets andra halva och därav den svaga tiden. Dante took advantage of the strong (but cool) tailwind and improved a lot on his previous time from Vellinge. David hastade från kulan för att hinna med ett 100m lopp men starten blev usel och den fina avspända löpningen i loppets andra halva räckte inte till för att kompensera.
13.03 pb
Glädjande att Philips baksidor orkade med två mycket fina lopp med mindre än en timmes mellanrum. Bra vindar men gråmulet och svalt. Justerat för förhållandena kan försökstiden därför ha varit Philips allra snabbaste lopp. I finalloppet underskred han perset men då var vinden för stark.
De yttre förutsättningarna för bra resultat fanns aldrig denna Kristi himmelsfärdsdag på Kristanstad IP. Det blåste kalla och byiga vindar oavbrutet under en molntäckt himmel.
Philips 11.31 i mycket kännbar motvind motsvarar långt bättre under bättre förhållanden. Några timmar senare gjorde han tävlingsdebut på fyrdubbla distansen och vann även den på en lysande tid med hänsyn till träningsvana och väder. Trots det hoppas nog Philip att Magnus får monopol på distansen i fortsättningen.
Däremellan gjorde Björn en längdhoppstävling långt över förväntan. Med sin korta 14-stegs ansats radade han upp långa hopp och efter en perfekt plankträff i fjärde förbättrade han sitt nästan 10 år gamla pers (innan benbrottet) med två centimeter och var så nära att äntligen nå dröm-7! Vindangivelsen för de horisontella hoppen var inte att lita på. Det blåste mycket kraftig sidvind och i 6.99 hoppen hade Björn med största sannolikhet lite hjälp av vinden även om mätarutrustningen indikerade något annat.
Den avslutande stafetten blev misslyckad på flera sätt. Gustav som aldrig tidigare sprungit gjorde däremot en fläckfri insats. Därefter strulade det för Philip som (bara 30 minuter efter 400m loppet) på trötta ben överväxlade till Elias. Värre var att Björn ändå sprang slutsträckan – dessutom efter ett hugg i baksidan redan i kurvan. Han blev snabbt omhändertagen i mål och troligen/förhoppningsvis var det bara en mindre bristning. Björn har varit otursförföljd av “freak skador” men detta var hans allra första baksideskada. Den kom dock inte utan varning så i framtiden gäller det att vara observant på stramande hamstrings.
Ungefär som förra sommaren men med smärre justeringar som alltid. Bl. a. ersätts flygande 20m med 110m-lopp på måndagspass 2. Ingen avslutande lopp på tordagar, så det blir gott om tid att köra benstyrka med kvalitet då.
Senast Viktor tävlade för klubben sprang han 10.90 på 100m i lite för stark vind. Det var den 17 juni 2015, bara fyra dagar efter 10.92-perset i Vellinge.
Nu, nästan fyra år senare, sprang han åter i klubbkläderna men sträckan var 211 gånger längre. Med ett kilometersnitt på 3:56 (ungefär 1km-max för flåssvagaste killarna i träningsgruppen, men alltså 21 gånger i sträck utan vila) slutade han som 127:e man av 7676 startande i herrklassen!
Vi börjar som vanligt med Annehem några veckor innan vi fortsätter på S:t Hans. Torsdagspasset har en ny övning och vi kommer att gå lite långsammare fram med tidsökningarna på ribbstol och armhävningar.
Programmet finns att hämta i vänsterspalten.
Gustav gjorde en lyckad mästerskapsdebut. Reaktionen var nu klart bättre än i de senaste Malmöloppen och loppet därefter var också bra. Det enda som fattades var en mer aggressiv målgång med fällning. Då hade det kunnat bli pers. För vidare avancemang hade det ändå inte räckt, men han vara bara 0.06 ifrån sista finalplatsen.
Philip klagade på slitna baksidor för första gången under säsongen och tiden blev därefter. Synd, då beskedliga 7.06 räckte till avancemang.
Simas hälsena ömmade lite efter förra helgens 400m vilket nog förklarar den lite svaga tiden på söndagens 200m och den långsamma starten i gårdagens 60m. Formen är i själva verket på i stort sett samma nivå som ett år tidigare då hon sprang sekunden snabbare på 200m (om än på bättre banor än dagens bana 2).
Sebastian har inte fått några tränarledda pass i längdhopp sedan utesäsongen och hoppningen såg tyvärr inte alls bra ut. Ansatslöpningen funkar betydligt bättre men under våren måste tränarledda pass klämmas in om det ska vara lönt att tävlingshoppa.
Björn närmast tassade fram under första halvan av sin korta 14-stegs ansats. I det längsta hoppet hade han bättre knälyft under inledande steg, men det rejäla trycket dröjde till de allra sista stegen. Om bara ljumsken håller är det nu läge att börja vänja sig vid gradvis längre ansatser på träningen och då ska snart 7.00-gränsen spräckas med besked.
Tyvärr kom Sima lite efter i starten igen längst ut på sin ytterbana. Handen släppte helt först 0.37 efter skottet och hon tappade därmed ca 0.1 jämfört med hennes bättre starter. På loppet i övrigt fanns inget att klaga på.
Inför herrarnas försök hade Philip sett till att högtalarna placerats närmre blocken, men ingen av killarna fick riktigt till starten även om sluttiderna var bra. Strul med filmningen omöjliggjorde exakta reaktionstider.
Alla tre fick dock en extrachans i finalen där Philip och Björn båda sprang i mål på nästpers. Än en gång saknades dock fullträffarna ut ur blocken. Philips hand släppte 0.22 och Björns 0.25 och de var klart efter vinnaren vars hand släppte redan 0.17 (försprånget på 0.05 hade dock reducerats till 0.03 i mål). Gustav var tyvärr något skymd ute på ytterbanan men var ytterligare några hundradelar efter ut ur blocken.
Philips sista 20 m var mindre krängande och också klart snabbare än senast i Malmö men han drog inte ifrån Björn och båda verkar ha haft 10 m splittider på ca 0.95 sista 20 m.
Nu återstår SM om en vecka för Philip och JSM om två veckor för Gustav. För Gustavs del finns alla möjligheter att vässa formen med mer än en tiondel till dess.
Eftersom Björn vilade ljumsken och Magnus inte ansåg sig vara i tävlingsform blev det ovanligt få från gruppen som tävlande i Pallasspelen. Tävlingarna lockar annars fortfarande stora startfält och för första året erbjöds heltäckande livesändningar.
En brist är dock att startskottshögtalaren befinner sig en bra bit från löparna och allra värst drabbas ytterbanorna. Jämfört med tävlingarna i Lund blev reaktionstiderna klart långsammare. Khaddi Sagnias fenomenala 7.31 i kvinnornas lopp hade varit under 7.30 med starkare ljudande & närmre beläget skott!
Gustavs hand släppte 0.29 efter skottet så redan där förklaras att sluttiden var 0.09 sämre än försöksloppet i Lund. Loppet i övrigt gör han bra med 5.25 vid 40m och 7.24 i mål.
Med tanke på förutsättningarna var Philips start bra men ändå flera hundradelar efter danske Frederik Schou Nielsen. Försprånget knappades dock in och 40m-linjen bröts kring 5.05 för båda löparna men väl i mål var dansken ändå hela 0.1 före! Sen drygt ett år tillbaka har bakåtlutande och krängande avslutningar tyvärr varit regel för Philip.
I B-finalen var mycket sig likt men starten var sämre och finishen något bättre. Helt klart att Philip med en optimal start + driv & flyt under upploppet redan nu vore nere på pers trots att fysiska formen inte riktigt är på topp.
Sima hade tuffast möjliga motstånd i sitt heat med bl.a. en 7.36-danska, men hängde ändå med bra i starten och gjorde sedan sitt eget lopp med bra löpsteg och driv ända in över mållinjen. Även för Sima tappades dock ca 0.03 i starten jämfört med i Lund.
Sima valde därefter att springa ett andra 60m-lopp bland veteranerna (istället för 400m) men där blev starten katastrofal med ett handsläpp på nästan 0.4 efter skottet. Fömodligen förklaras det av att Sima omedvetet höll igen lite eftersom ena vaden hade krampat under uppvärmningen – talande för hur mycket man förlorar redan från start om man inte är 100% på!
Det blev en lyckad säsongsdebut där ingen presterade sämre än förväntat. Till skillnad från förra året var det varmt i hallen och upplagt för bra tider vilket Mathilde U Kramers danska rekord (7.36) i damklassen bekräftade.
Träningstiderna hade indikerat att Simas fina form har sviktat lite efter jul, men nu var hon 0.5 s snabbare än den svaga träningstiden från förra måndagen och förmodligen på uppgång.
Christer höll sig i skinnet och undvek att tjuva från sin stående start. Han sprang klart under 12.00 i båda loppen men har en bit kvar till förra vinterns form.
Sebastian sprang bra utan att få till en fullträff. Förhoppningsvis kommer den på en av Malmö-tävlingarna. Som vanligt önskar man dock lite kortare inledande steg och mer markant nedböjt huvud.
Dante var av naturliga skäl nervös inför sin första tävling och hade haft mycket problem med startblockstekniken dagarna innan. Det finns fortfarande mycket att jobba på, men starten gick förvånansvärt bra och han var retfullt nära att springa under 8.00. Återigen mycket bättre än senaste träningsloppet.
Philip & Gustav saknade båda en 60m-träningstid men försöksloppet skingrade alla formtvivel. Gustav persade med 0.01, men mest överraskade Philip som visade att det inte var långt kvar till persformen.
Efter det lyckade träningspasset fem dagar tidigare gjorde Björn en efteranmälan och visade, liksom Philip, upp en nivå bara snäppet från alla tiders toppform.
Det såg därför ut att bli en jämn final men efter en bra start för dem båda tog Philip snart greppet och vann säkert på lysande 6.99. Björn lyckades inte förbättra försökstiden men med fullt tryck på träningen framöver kan det snart gå ännu fortare. Gustav hamnade lite efter från allra första steget och därför blev också fortsättningen lite sämre än försöksperset..
Bara några dagar till Sprinterträffen så Philip & Gustav nöjde sig återigen med 40m-lopp och var kring eller under 5.00 manuellt.
Björn som äntligen är närmast besvärsfri sedan skadan från förra årets Sprinterträff överraskade rejält med att nosa på träningsperset. Läge för efteranmälan? För flera gick det däremot långsammare än för två veckor sedan.
Björn 7.25 Magnus 7.74 Sebastian 7.80 Dante 8.37 Sima 10.87 Christer 12.21