Här finns information om och för vår träningsgrupp i IFK Lund Friidrott.
Mer om träning och friidrott hittar ni genom att klicka på Athletics-fliken.
Sämre tider för alla utom Gustav, som även persade stort i grodhopp (10.70).
Det var visserligen kallt, vilket medförde att några avstod att springa och andra var onödigt påbyltade (Sebastian), men trenden indikerar ändå att nästa sprintpass bör vara mer som dem i november. Det blir i varje fall inte fulla 60m-lopp på tid på ett tag. Många har dock visat upp bra form inför innesäsongen. Sofia persade i grodhopp. Sima har träningspersat i både grodhopp och 60m. En julledig Erik N dök upp och även om formen inte är på topp är den bättre än vad tiden angav!
Philip 7.12 Gustav 7.33 Sebastian 7.89 Erik N 7.89 Sofia 9.02 Sima 10.55 Christer 12.28
Överlag likadana tider som förra veckan i en kall hall. Björn och Christers tider sticker ut. Uppenbarligen var det ett misstag att ducka Philip. Christer valde bort blocken och fick en mycket bättre start.
Björn 7.40 Sebastian 7.77
Philip 7.10 Gustav 7.35
Sofia 8.81 Sima 10.52 Christer 12.18
Nya programmet som nu är utlagt gäller fram till Sprinterträffen, men vi kommer att fortsätta med i princip samma program under den korta innetävlingssäsongen. Vi kommer att göra vissa anpassningar till tävlingsschemat och under julen går såklart några pass bort.
Första passet med block och som vanligt avslutades det med ett 60m-lopp med kameratagen tid. Philip och Gustavs träningsperskross sticker ut, men ingen sprang direkt dåligt och alla kan förbättra sig till nästa vecka.
Philip 7.07 Björn 7.23 Gustav 7.35
Sima 10.62 Christer 12.62
Magnus 7.57 Sebastian 7.79
Drop-in under ovanstående tidsintervall. Ingen förhandsanmälan krävs alltså.
Höstens första interna utbildning, Att sätta mål, ges i IFK-stugan söndag den 5 november. Anmäl er till Leif om ni är intresserade.
(Uppdaterad)
Träningsprogrammet för första perioden är nu utlagt och i finns som vanligt i vänsterspalten. Det finns små förändringar här och där, men det mesta är sig likt.
Lägg märke till att det från och med den 13 oktober ges tillfälle till ett extra tränarlett pass på fredagar. Det är Mikael Wennolf och Emil Jönsson som håller i det och det passar er i första hand om ni missar ordinarie torsdagspass.
Eftersom de flesta redan hade lagt ned säsongen blev det bara Sima och Sebastian som tävlade på den avslutande hemmatävlingen.
I en mycket utdragen längdtävling fick Sebastian i allra sista hoppet äntligen till en upprätt löpning med benen framför kroppen. Det gjorde stor skillnad: i uppmätt längd var det inte längre än hans första hopp en timme tidigare, men den här gången var det istället kännbar motvind och tårna var inte ens uppe på plankan (att jämföra med första hoppets perfekta plankträff).
Sima var precis som förra året sliten efter att först ha hjälpt till som funktionär. Hon öppnade mycket starkt med strax under 37 på första 200 m, och även om hon tröttnade på slutet så blev det årets bästa tid på sträckan och långt bättre än i sommarens allra första tävling (då hon öppnade ungefär lika snabbt).
Svensk herrsprint är bättre än någonsin. I lite för stark vind krävdes en tid under 10.30 för att bärga bronset!
Björn och Philip hade alltså tuffast möjliga motstånd. Philip lyckades placeringsmässigt bäst eftersom han som siste man tog sig vidare till semifinal, men vem av Björn eller Philip som gjorde den bästa insatsen är svårt att säga då den byiga och mycket starka sidvinden omöjliggör tidsmässiga jämförelser. Björn hade oturen att hamna i heatet med sämst vind (-1.5) medan Philips heat därefter tvärtom hade +3.9 … Men den vind som Philip och Björn verkligen mötte kan ha skiljt sig mycket från den som vindmätaren mötte och mätte.
Björns första 40 meter var ännu snabbare (4.81 exklusive reaktionstid) än dem han presterade i medvind på samma bana i början av juli och han var fortfarande i ledningen så långt, men därefter tappade han rejält. Ett bättre fullfartslöpsteg är dock på gång!
Philips acceleration var sämre (framförallt mellan 20 och 40) men han gjorde i gengäld en betydligt bättre andra halva där han inte tappade mycket ens mot Kling-Baptiste (som senare tog bronset). Precis som senast i Köpenhamn smärtade ett höftmuskelfäste (rectus femoris eller sartorius?) efter loppet och Philip avstod semin. Lite extra rörlighetsträning under hösten vore en mycket god idé.
Trots ond höft och brist på draghjälp blev det sub-11 för Philip som något försenad fick jogga 4 km till arenan och inte hann värma upp enligt sedvanliga rutinerna.
Sannolikt årets bästa 200-lopp av Sima med tanke på att det var duggregn, lite kyligt och ingen vindhjälp.
Efter att ha slagit Björn klart på sista träningpassets starter visste vi att Philips form var god. Det bekräftades av ett riktigt snabbt försökslopp och direktkvalificering till final trots att starten inte riktigt satt.
I finalen sen, klockan åtta på kvällen, krånglade baksidorna men även den svalare temperaturen bidrog nog till den svagare tiden. En sjätteplats är hursomhelst inte fy skam och perset hänger löst om det blir godkända vindar i stora SM om två veckor.
Utan att form, utförande, väder & vind var på topp så sprang Björn än en gång under 11. I extraloppet blåste det motvind och en grov tjuvstart som släpptes (se film) iväg störde, men det blev ändå strax över 11 och ännu en seger. Största förklaringen till resultatlyftet är ändå tekniska utförandet under 10–50 m. Allt annat kan bli klart bättre och man undrar hur snabbt det blir då. Philip avstod tävlande men var på plats och insåg att det blir tufft att vara snabbast i klubben framöver.
Det började regna rejält när det var dags för de andra att träda i aktion. Som alltid på HAIS så var det fina startfält på männens 400m. Magnus formkurva pekar äntligen åt rätt håll och han sprang sekunden snabbare än senast i ett väl disponerat lopp (24.0 vid 200), men det ska helst skalas bort ännu en sekund för att SM-start ska kännas aktuell.
Längdhoppet blev en rejäl missräkning pga vädret. Björn som av förståeliga skäl är rädd för hala plankor strök sig, och eftersom flera andra gjorde detsamma blev det en ytterst avslagen tävling med endast två hoppare i ösregnet. Sebastian testade 16 steg istället för 14 och fick därmed lite problem att träffa plankan. Efter en första bra plankträff lade han (och medtävlaren) dock ned fortsatt tävlande då vädret bara blev värre.
800m i regn fungerar bättre och Sima gjorde ett utomordentligt väldisponerat lopp med mycket kraft över upploppsrakan. Träningen har indikerat bra sprintuthållighet, men bara några få hundradelar över det mer än två år gamla perset var ändå över förväntan.
Många tävlande i farten på söndagen. Sebastian fick till ett riktigt bra hopp just under 6.00 i lite för mycket vind. Tyvärr var hoppen i godkänd vind betydligt sämre utförda men det är bara en tidsfråga innan det blir långt över 6.00 även utan vindhjälp.
Björn hade stora förhoppningar på årsdebuten i sprint efter att ha slagit Philip på träningarna då och då de senaste veckorna. Men den rejäla persputsningen kom ändå som en överraskning. Han lyckades nästan upprepa tiden i finalen som han också vann. Snart 30-årige Björn är alltså bättre än någonsin! Philip klagade över tunga & strama baksidor under hela uppvärmningen och nöjde sig med försöksloppet. Kommande veckors sommar-grundträning och ökad dos rörlighetsträning kommer att göra gott.
Sima som sprang 200m dagen innan gjorde sin tredje tävlingsdag för veckan. Starten var inte den kvickaste (se foto längre ner) men loppet i övrigt såg bra ut. Tiden bekräftade dock att kroppen har en bit kvar till toppform och benhinnorna sa också ifrån efter det flitiga tävlandet.
Magnus har ännu inte kommit i fatt vårens form. Trots att mellantiden var betydligt långsammare än den i Eslöv sprang han i mål på betydligt stummare ben än då! Träningen indikerar ändå att det går åt rätt håll.
Årsbästa i Åhus av både Sebastian och Sima!
Bra väder men byiga vindar som emellan åt överskred 2 m/s i styrka. Philips form har dalat lite sedan förkylningen efter Skara men gjorde ett riktigt bra försökslopp i sextio meter. Därefter hade han svårt att hålla upp knä och höft i medvinden och blev bl.a. omsprungen av nya stjärnskottet Dennis Leal som senare vann finalen. Philip fick nöja sig med B-final och sprang i mål med tunga och motspjärnande baksidor. Sebastian var nära sub-12 men vinden var för stark. Värt också att nämna klubbkompisen Martin Jönssons nya pers, 11.06 i +1.0.
Björn som ville mycket med sin snabbhet på topp hade problem med att springa en konskvent accelererande ansats. Det blev bara tre försök i den högklassiga tävlingen men i det sista fick han till ett knappt övertramp som kan har varit ännu längre än hoppen i seriematchen. Sebastian ökade några centimeter sedan sist men det finns väldigt mycket kvar att förbättra.
Magnus gjorde efter förutsättningarna ett bra lopp. Han hade tränat hårt under veckan och såg tävlingen mer som ett pass på vägen tillbaka till snabbheten som fanns i kroppen i slutet av maj (innan sommarjobbet saboterade).
Tyvärr ingen lyckad helg för trion som tog sig till Halmstad för att få tävla när nu Finish Games var inställt. Tyvärr inte heller några tränare på plats. Sebastians första längdhoppstävling på över tio (?) år är dock värd att nämnas. Ska säkert kunna bli en bra bit över 6.00 i sommar.
Trelleborgsspelen gick samma dag som Lundahoppet så de enda tävlande från gruppen blev Magnus, David och Sima. Magnus bekräftade träningsformen och gjorde ett riktigt bra 100m-lopp, kanske det bästa han gjort om man tar hänsyn till temperaturen som inte hade hunnit långt upp på lördagsförmiddagen. 400m-loppet lite senare blev dock misslyckat. Motståndarna var betydligt sämre och Magnus gick ut alldeles för långsamt.
Även Sima gjorde bäst ifrån sig i första grenen. Vinden var något för stark men tiden var ändå bra med tanke på att hennes form inte är lika bra som i vintras. Inför 800m-loppet fick hon kramp i foten och kunde inte värma upp som tänkt och tiden blev klart sämre än förväntat. Viktigast för Sima nu är att komma i bra form inför sommarens senare tävlingar.alldeles för långsamt.
Davids knä hindrar honom fortfarande från att trycka till i diskusansatsen men det blev trots det en bra bit över 25 m. Och lyckligtvis är knäet på bättringsvägen, så det kan kanske bli mer än bara kastträning till hösten.
Hela Sverigeeliten på plats, snabba banor, medvind och hyfsat varmt. Även om Philip var osäker på formen och led av snuva bestämde han sig för att inte missa ett tillfälle till nytt årsbästa och sub-11. Det blev det i båda loppen och i sista t.o.m. pers! Klart snabbare än förra årets SkaraRacet och ryktena om Philips stagnation är alltså klart överdrivna ;)
Program för hela sommaren ligger nu ute. Det är till viss del preliminärt eftersom det spänner över så lång tid, men gå in och kolla redan nu eftersom det är flera ändringar mot tidigare år. T.ex. är Finish Games inställt och vi kommer att köra en del S:t Hans på tisdagar i juli. Ett stort mål för sommarens träning kommer för många att vara SM i Helsingborg 25–27 augusti.
Lunds herrlag vann komfortabelt första seriematchen (det är inte säkert att det blir en andra) med många starka enskilda prestationer. Philip och Magnus vann sina grenar (även om Magnus nog reserverar sig mot att kalla 400m häck för “sin gren”). Stafetten vanns med nästan två sekunder av ett lag bestående av 3 x Ph/Filip (comebackande Sjöwall) och Björn på sista.
Björn hade dessförinnan gjort en sensationell comeback i sin favoritgren längdhopp. Hans åtta år gamla pers (6.97) kom efter en kort tid av våldsamt ökad styrka och snabbhet, men han lärde sig aldrig behärska farten och hade inte ens kommit nära sin potential när olyckan var framme (benbrott efter fotglidning på hal längdhoppsplanka). Sedan i vintras har sprintträningen stått åt sidan för förnyat fokus på längdhopp men nu med kort ansats och lägre fart för att träna in aktiv fartökning mot slutet (istället för passiv inbromsning). Vi tränare hoppades på en bit över 6.00 i debuten, men med bara 14 stegs ansats, i vindstilla och i lätt motvind, radade Björn upp hela tre hopp bara 10–12 cm från det ålderstigna perset!
Sebastian passade på när Heleneholms nya vardagstävling för seniorer hade premiär. Eftersom hans startblock släppte fästet fick han springa om ensam i ett extralopp där tid gavs men vindangivelse saknades. Sebastian påstår att det blåste lite mot, vilket det också gjorde i övriga lopp.
Under de förutsättningarna får insatsen bedömas som snäppet bättre än senast, men tyvärr var ingen tränare på plats som kunde se hur löpningen såg ut.
Med sista backpasset fortfarande i benen drog utesäsongens igång, men ett välkommet väderomslag gjorde att sommarlika förhållanden erbjöds.
Inledande 100m gick tidigt på förmiddagen. Sima snörvlade fortfarande men löpningen såg bra ut och tiden blev helt okej. Gustav M persade stort men inte oväntat med tanke på vinterns fina 60m-tid. Philip ledde från start till mål och ser ut att kunna göra en lika bra säsong som fjorårets. Sebastian har haft flera givande teknikpass under våren och gjorde en bra första halva, men började tänja på steget efter 50 meter i hopp om att fånga in Gustav. Resultat blev dock det motsatta ... Killarna fick ett extralopp 45 minuter senare men då blåste det lite mot istället.
Många, många timmar senare var det dags för 400m. Magnus träningsvår har indikerat att formen är klart bättre än i vintras och intrycket stärktes då han efter en rasande öppning på 23.7 höll förvånansvärt väl ända in i mål. Gustav S var halvvägs inte så långt efter på 25.2 men tyckte däremot att upploppet gick tyngre. Tyvärr strulade eltidtagningen och vi får aldrig veta sluttiderna. Inte ens några manuella tider från funktionärer eller oss åskådare erbjöds. Sima fick däremot tid, men hade kanske hellre sluppit. Hon var inte alls nöjd men den. Den starka öppningen på 37.51 kan nog vara helt rätt när kroppen är på topp men idag blev det för tufft.
Sima som varit förkyld åkte ändå till Malmö för att göra årets första utetävling. Hon öppnade första varvet snabbt på 1:32 men tappade mycket i motvinden de sista 200 metrarna. Att det rådde närmast vinterkyla gjorde förstås inte omständigheterna enklare.
Trots att det var dubbla distansen öppnade Sima med ett förstavarv som var 2 s snabbare än på förra helgens 400m. Det var kanske lite väl tufft, men höll ändå ganska bra fram till fjärde och sista varvet då det blev mycket tungt. Sluttiden ändå bara 4 s över det två år gamla uteperset.
Med mer specifik uthållighetsträning i vår kan det mycket väl komma att löna sig med (nästan lika) offensiva lopp till sommaren.
Bana 3 för Sima som förstås var trött av gårdagens 400m men idag sprang mer offensivt och fick till ett bra 200m-lopp: 0.12 mer än loppet förra helgen då hon sprang på bana 4 i Åhus och hade fräschare ben.
David gjorde ännu en bra kultävling och knappade in ytterligare på uteperset: 9.58 med 7.26-kulan och skånsk mästare (som ende skåning på plats).
Sima gjorde återigen ett bra 60m-lopp. Reaktionstiden (som brukar vara helt jämn med de yngre tjejerna) kunde varit bättre men i övrigt fanns det inget att klaga på. Hon var lite besviken på 400m-tiden eftersom det hade känts så bra, men förmodligen gick hon ut för lugnt (40.11) och det skulle ha känts tyngre på sista varvet (41.44) för att kunna komma ned på tider motsvarande utomhusperset.
Sebastian har tränat på att korta ned de inledande stegen för att kunna komma upp bättre i löpningen under andra halvan av loppet. Det verkar redan ha gett resultat för det både gick snabbare och såg bättre ut. Men det finns mycket kvar att jobba på under våren. Förmodligen är hans långa inledande steg en konsekvens av häcklöpning.
Magnus har lyckats jobba ikapp styrkan och snabbheten väl och gjorde ett mycket bättre lopp än senast. Det gick kanske t.o.m. lite för snabbt under första varvet (24.65) men förmodligen hade han orkat hålla bättre än vad han gjorde (28.03) om han hade fått några veckor till på sig för att jobba ikapp sprintuthålligheten.
Startträningen gav resultat. Philip var först av alla både i första och andra isättning precis som han bör vara med betydligt längre konkurrenter. Men sluttiderna låg fortsatt ca 0.15 över vad vi förväntade oss baserat på träningsresultat. Kan bara konstatera att vi inte riktigt begriper varför än så länge.
Magnus tappade väldigt mycket i styrka och snabbhet i december och har fortfarande mycket att jobba ikapp. Den svaga tiden berodde dock lika mycket på hans överdrivet försiktiga öppning – 26.02 är den långsammaste öppning vi har klockat honom för och han var inte heller det minsta trött i mål.
David H fortsätter att stöta bra – endast 13 cm från höstens pers. Sima sprang 200m på söndagen och gjorde ett väl godkänt lopp på bana fyra – 0.30 från det två år gamla inneperset.
Inte helt oväntat var det Gustav som presterade bäst på lördagen. Löpningen ser klart bättre ut än i somras men starten kan bättras redan till nästa lopp. Det finns alltså ännu mer i kroppen!
Magnus ligger efter fysiskt och sprang mest för att kompensera för missade träningslopp i december. Den svaga tiden var med andra ord väntad, men lustigt nog gjorde han den bästa starten av alla i gruppen.
Philips tid var en besvikelse eftersom den fysiska formen är god. Starten var inte alls bra och en väckarklocka för att ändra hans extremt låga inte-riktigt-"färdiga"-position. Det ägnar vi därför måndagsträningen åt.
Även Sebastians tid var en besvikelse eftersom mycket har fungerat bra under höstens träning. Men filmningen från loppen visar att han tog på tok för långa första- och andrasteg som gör det svårt att komma upp i löpningen senare.
Eftersom vi tränare (+ några aktiva) var tidtagare såg vi inte mycket av loppet, men tiden var bara 0.04 från det två år gamla perset och den fina formen efter operationen bekräftades.
Samma gäng som tidigare valde att springa. Magnus var tillbaka efter baksidebesvär och influensa men avstod. Philip gjorde sämsta loppet hittills och klagade på dålig start. Det var också kallt i hallen och han skulle kanske behållit tröjan på likt brorsan, som tvärtom gjorde ett kanonlopp. Sebastian hängde till en början med, men tappade för mycket de sista 10 metrarna. Sima reagerade snabbt och gjorde en bra start trots att hon hade glömt spikskorna hemma.
Philip 7.25 Gustav M 7.55 Sebastian 7.72 Sima 10.76