Här finns information om och för vår träningsgrupp i IFK Lund Friidrott.
Mer om träning och friidrott hittar ni genom att klicka på Athletics-fliken.
Philip 7.18 Gustav M 7.61 Sebastian 7.66 Sima 10.68
Tyvärr inte så många till start denna måndag heller, men fina tider. Philip tillbaka efter förkylning, bara 0.03 från träningsperset. Gustav M och Sebastian förbättrade sig båda rejält efter en tät duell på banorna bredvid varandra. Träningspers för båda och ett bevis på hur mycket jämnt motstånd betyder för tävlingsgnistan. Sima var tillbaka på samma fina tid som hon hade två veckor tidigare. Hon persade även i grodhopp (6.80).
Gustav M 7.79 Joanna 9.10 Sima 10.92
Stort bortfall och endast tre stycken sprang avslutande 60m-lopp på tid. Både Joanna och Sima sprang långsammare än förra veckan - svårt att sia om varför men Joanna saknade nog förra veckans täta kamp mot Sofia. Båda visade annars riktigt bra form i grodhoppen – 6.50 för Sima och 9.80 för Joanna (tangerat pers från vår 2015).
Gustav har p.g.a. förkylning missat mycket den senaste månaden men fick nu sin första “riktiga” tid på 60m. Får han bara vara frisk fortsättningsvis blir det flera tiondelar snabbare på Sprinterträffen den 14 januari.
Är nu utlagt. På torsdagarna blir det samma långa hoppserier som vi körde i somras, men det blir lite tuffare nu eftersom vi även kör en avslutande väggvändning (140m).
Notera att lördagens 12 x 60m innehåller fem barfotalopp. Syftet är att stärka fot/vad, och det är angeläget eftersom ingen längre kör barfota under de övriga passen.
Måndagspasset avslutades med kameratidtagning på 60m. D.v.s. lika exakta tider som tävlingstidtagning, men alltid åtminstone 0.20-0.30 sämre eftersom det är ett träningslopp på trötta ben. Sebastian, Joanna & Sofia hade t.o.m. ett dubbelpass bakom sig då de hade hoppat stav först.
Philip 7.16 Sebastian 7.77
Ungefär som förra årets bästa träningstider. Sebastians form är bra men fortfarande är det från steg nio som det börjar låsa sig (att jobba med nästa måndag).
Anna H 8.46 Joanna 8.94 Sofia H 8.98 Sima 10.68
Anna sprang utan spikar så hon är gissningsvis god för under 8 redan nu. Joanna och Sofia var lite ovana vid blockstarter men det gick bra ändå. Joanna ska nog testa lite lägre position i färdiga nästa gång, Sofia tvärtom lite högre. Sofia sprang även hon utan spikar. Båda har redan nu snabbhet för över 5.00 i längd. Sima har visat fin form i alla träningsmoment och var 1.3 s bättre än träningstiden från förra året (då hälsan krånglade). Hon ska framför allt tänka på att ta ett längre första steg ut från blocket.
Det är några små skillnader jämfört med förra året, framför allt på måndagen. På torsdagar är 600m ett alternativ till dubbel väggvändning och på lördagens 10 x 100m gäller lite annorlunda instruktioner.
Höstens första program finns att hämta hem i vänsterspalten. Inga nyheter och än så länge inga skillnader för långsprinters och kortsprinters.
David H var uppe i Bottnaryd och provade på nya, svåra, grenar som vikt och slägga. Men det var i kula det gick bäst – pers med 30 cm!
Det blev en liten skara tävlande i sista tävlingen för säsongen. Sima sprang 800m för andra gången i år och trots att hon inte hade någon att hänga på blev det en väldigt bra tid – endast 2 sekunder från fjorårsperset. Dagen därefter var det dags för 400m men ben som redan hunnit bli trötta. Flera timmars springande som funktionär med startlistor hade slitit mer än gårdagens lopp och 36.09 på första 200 (42.57 på andra) blev nog en lite väl tuff öppning med tanke på det.
Magnus gjorde ett mycket oinspirerat 100m-lopp i motvind och utan konkurrens, så den svaga tiden är inte mycket att orda om.
David, vars knä fortfarande inte tillåter något annat än kast, imponerande stort i diskusringen. Efter ett mycket balanserat och välriktat kast landade diskusen för första gången bortom 30 meters linjen!
Nu en kortare träningsvila på tre veckor innan höstträningen sätter igång. Under vecka 37 och 38 ska hallens belysning bytas ut och hallen kommer inte att kunna användas. Första träningsveckan kommer alltså att hållas utomhus och utan skivstångsträning.
På grund av ett ömmande knä blir det inget JSM för Philip imorgon. Trist eftersom han ligger delad sexa i M22-statistiken och är i sitt livs form. För en vecka sedan gjorde han 5.1 i 30 m enbensrace från liggande start. Två tiondelar bättre än hans gamla rekord och tre tiondelar bätre än förra årets rekord som då delades av Viktor B och Björn.
Snabbast på dagens träning var Magnus på 5.8, cirka en tiondel före Gustav M.
I samband med Mångkamps-DM för knattar på hemmaplan passade klubben på köra en 100m-tävling. Det blev en duell mellan Filip & Filip då Philip avstod efter att i torsdags haft sitt sista tuffa träningspass inför JSM. Brorsan sprang däremot och persade på nytt trots ömma höftböjare efter torsdagens enbensrace! Även Sebastian tog tillfället i akt efter att ha missat Ystad förra helgen. Det blev årsbästa men han har fortfarande stora problem att komma upp efter en bra inledande acceleration.
Ett extralopp blev det också för att utnyttja de fina förhållandena. Gustav avstod men Sebastian sprang och fick till årets första tid under 12. Vinden var dock just över tillåtna 2 m/s och det var kanske rättvisast så med tanke på att hans start var misstänkt bra. Det var för övrigt nära att klubben fick en tredje Ph/Filip under 11!
10.80! Äntligen under 11 i godkänd vind och perskross med 0.25 av Philip. Väderförhållandena var optimala (30° och +1.8) även om starten och loppet – enligt Philip – inte var det. Lillbrorsan, Gustav M, gjorde sin allra första tävling med bravur: under 12 direkt. Något långlivat pers lär det emellertid inte bli.
Magnus har fortfarande en bit kvar till vårens styrka och form men eftersom han sällan tävlar på 100m var det ändå inte förvånande att det blev stort pers (11.42 » 11.30). På 400m blev det ännu ett litet steg framåt och det hade nog kunnat vara större om han inte haft två 100m-lopp i benen.
Sima har förbättrat sig för varje 400m-lopp hon sprungit i år och var nu bara 0.06 från fjorårets pers. Ett lopp till och hon är där.
David H gjorde ännu en dubbel i diskus och kula. Den här gången funkade diskusen bäst men det lär krävas friskt knä och rotation för att nå upp till dröm-30. Sprint och hopp får tyvärr vänta till inneässongen.
Ännu en tävling med småtrista väderförhållanden. Försökens motvind hade vänt till svag medvind i finalen men det hade också hunnit bli kyligare och endast tre av åtta dök upp till start. Philip sprang hem loppet, vann en praktfull blombukett och tangerade perset från Skara, men längtade mest efter bättre väder och sub-11.
För Björn blev tävlingen mest ett tillfälle att träna teknik i tävlingssituation. Det gick bra i åtminstone 60 m. Nu väntar en längre vila för att bli helt bra i ljumsken och kanske blir det inget mer tävlande i sommar.
Sebastian gjorde en riktigt bra start och hängde med Björn 15–20 m i försöksloppet men sedan hamnade fotisättningarna succesivt längre och längre framför kroppen och det tog nästan stopp. Årsbästa dock.
(Loppen blev bra filmade och kommer att studeras inför nästa måndags teknikträning!)
Efter den första fulla träningsveckan på länge hade Magnus hoppats på återvunnen form. Men 400m-form tar längre tid att återfå än 100m-form och även om det blev 0.7 snabbare än förra veckan är det fortfarande långt kvar till försommarformen. Nu blir det hårdträning i några veckor med sikte på sensommaren.
Davids knä tillåter för närvarande bara kast utan ansats. Trots det blev det ett pers och över 9 m för första gången med 7.26-kulan. Med god marginal bäst i gruppen!
Årsbästa för Sima i något kyligare förhållanden än senast i Vellinge. För Sebastian blev det ännu ett misslyckat 100m-lopp men ett stort steg framåt i häcken sedan lagmatchen.
Björn fick till en riktigt bra start men vågade aldrig nå upp till det fina framför-kroppen-löpsteget som han gjort på träningen de sista två veckorna. Klart lägst knälyft av alla de snabbare löparna i heatet. Tiden ändå ett stort kliv framåt med tanke på småkyla och motvind.
Efter en ryckig start kämpade Philip för allt vad han var värd. Det blev mer löpning åt högersidan än vanligt och var t.o.m. över på banan bredvid. Men ännu en stark motvindstid som tog honom till B-final.
I B-finalen blev det en ytterst tät uppgörelse med intilliggande löpare och Philips löpning blev tyvärr lite spänd och hindrade honom från att växla upp till det stora steg han annars är kapabel till.
För Magnus del var ambitionen endast att få ett träningspass för första gången på tre veckor sedan en efterhängsen förkylning saboterat junis träning: två sekunder långsammare än perset i säsongsöppningen, men utan att se alltför medtagen ut.
Sima sprang sitt första 400m-loppet sedan Pannkaksspelen förra året men kunde inte göra sig själv rättvisa. En krampande vad under uppvärmningen gav inte med sig och ambitionen fick helt enkelt bli att bara ta sig i mål. Det klarade hon – bara cirka 3 s från Eslövs-perset.
Stort bortfall inför männens 100m, däribland Philip med inflammerad tå. Björn gjorde årsdebut efter en problematisk träningsvår. Start och acceleration var i gott slag och motvindstiden indikerar att han kanske trots allt inte är så långt från storformen. Viktor M gjorde ett riktigt bra lopp. Om det blir fler tävlingar i sommar och han får vinden i ryggen lär perset ryka – nu fattades det bara 0.12. Även Sebastian tog ett steg framåt efter att först ha avbrutit ett misslyckat häcklopp.
Det blev ett extra 100m-lopp två timmar senare, men det bjöd tyvärr varken på bättre vind eller bättre tider.
Sima visade att de fina tiderna från Trelleborg inte bara berodde på optimala förhållanden. Nu var temperaturen 10° lägre och trots motvind var hon inte alls långt från sitt nysatta pers på 200m.
Än så länge är dock bara passen fram till Öresundsspelen ifyllda. Notera också att nästa torsdagspass är flyttat till onsdagen dagen före.
Det är längre hoppserier än vanligt, men bara under en kort period. Lägg märke till att det är olika långsprintpass på tisdagar och lördagar och att det för kortsprinters växlar mellan två olika intervallpass på lördagar!
Hade det blåst aningens, aningens mindre i försöken, så hade Philip slagit sig fram till toppen i gruppens alla-tiders-lista. Nu fick han nöja sig med ett pers i finalen och bibehållen fjärdeplats efter Viktor, Björn och Erik. Men det kommer att bli sub-11 så fort vinden är gynnsam och godkänd.
Knapp seger för herrlaget, 2 p före Gustavs Finspångs AIK. Gustav plockade viktiga poäng för sin klubb genom en andraplats på långa häcken strax före Magnus – som ändå överraskade genom att ta sig under minuten!
4 x 100m blev avgörande. 43.81 av Philip, Magnus, Filip S och Björn var väl inte direkt lysande, men räckte för överlägsen seger. Finspång med Gustav på sista sträckan sprang in som tvåa på 44.69.
En stabil insats av ett starkt och ganska välbalanserat lag. Se referat och resultatlista.
Sima har visat gryende form senaste veckorna sedan vi började om med knäböjstekniken från grunden i en ny cykel med låga utgångsvikter. Och med perfekt väder blev det inte överraskade pers i både 100m (16.52 » 16.25) och 200m (34.45 » 34.32)!
Magnus gjorde ytterligare ett bra lopp - näst bästa någonsin. Men den här gången gick han ut för snabbt på sin ytterbana, ledde 300 meter och blev sedan passerad även av tvåan (50.26) och trean strax innan mål. Men lite lugnare upptakt skulle det förmodligen ha blivit ungefär samma tid för Magnus och därmed pers.
Motvind igen för Philip som dessutom snubblade till i starten och kom in på Marcus Tornées bana. Sebastian fortsätter att ha problem men ska kunna få ordning på tekniken innan sommaren är över – många tävlingar återstår.
Med 9 sekunders marginal till tvåan fick Magnus ingen draghjälp, men gjorde ändå åter ett mycket bra 400m-lopp, långt under fjorårets pers.
David använde sina långa armar till en lyckad diskusdebut – inte långt från 30 meter med 2kg-skivan. Mångkamp känns allt mer som den självklara inriktningen för honom.
Tidtagningen strejkade i Simas 200m, så det blev ett extra lopp för henne. Där blev det tid men ingen vinduppgift. Hursomhelst en bra tid av Sima – mycket snabbare än senast i Ängelholm, om än en halv sekund från perset. Men att persa med ett 200m-lopp färskt i benen är nästintill omöjligt.
Bra 200m-lopp även av Magnus som bara hade 0.08 till förra årets pers från VU-spelen. Men där var det +1.5-vind, här svag men kännbar motvind. Magnus var dessutom två tiondelar före en kille med aningens bättre pers från identiska förhållanden i just förra årets VU-spel. Ner mot 22.70 känns därför rimligt i medvind med nuvarande form.
Några sekunder sämre än perset för ett år sedan, men med tanke på höstens hälsoproblem och kraftig vind på upploppsrakan så var det ändå en mer än godkänd tid av Sima. Flera sekunder kan dessutom kapas så fort hon tål ett helt 800-lopp med spikar.
Slut med backlöpning och dags för sprint- och längdteknik.
Programmet för nya perioden finns nu att hämta i vänsterspalten.
Dags för en ny grundträningsperiod med backlöpning på måndagar och generell fitness på torsdagar. Programmet är utlagt och finns som vanligt i vänsterspalten.
Som redan meddelats är passet på torsdag den 3 mars tyvärr inställt eftersom huvudstyrelsen har årsmöte i hallen den kvällen.
Tre hopp var tyvärr inte tillräckligt för att Björn skulle få ut vad som fanns i kroppen. Första hoppet, 6.41, var närmast ett försiktigt säkerhetshopp. I andra tryckte han på och rent tekniskt var det dessutom vinterns bästa hopp. Det blev mycket längre men övertramp – så klart. Tredje och sista blev fel på många sätt: 6.41 ännu en gång men utan att ens ha nuddat plankan.
Det var Björns första hoppsäsong på sex år och när det lossnar till sommaren blir det äntligen sju meter.
Efter påbörjad uppvärmning kom beskedet att försöken skulle springas två timmar senare eftersom semifinalerna utgick. Förmodligen bara bra eftersom temperaturen i Atleticum hann stiga några grader.
Philip sprang i heat 1 och kom iväg fint efter två avbrutna starter. Björn i heat 3 hade otur att åter hamna på en ytterbana, men gjorde ett riktigt bra lopp – två tiondelar bättre än senaste loppet i samma hall och på hundradelen samma som Philip!
7.03 räckte till delad 14-plats och hade alltså räckt till semi om sådan hade sprungits. Finalen var utom räckhåll. 6.89 krävdes och den vanns av Odain Rose på tangerade perset 6.62 – tia i Europa i år.
Magnus innessäsong blev inte som tänkt. Han drabbades av en lättare sträckning inför Atleticumspelen och en förkylning inför SM.
Kallt i hallen och ingen möjlighet att springa efter calling, 20 minuter innan start, gjorde att Philips stramande baksida gjorde sig påmind redan när det var 20 meter kvar till mål. Han sprang ändå i mål och tiden räckte till final, vilken han avstod.
Främsta orsaken till den stramande baksidan är dock Philips bristande rörlighet. Hur tråkiga de än är, så måste nog rena rörlighetspass läggas in under våren. Även snabbheten kan tjäna på det eftersom löpsteget är (och alltid har varit) väldigt avhugget – med främre benet långt ifrån utsträckt när det når mark. Världstvåan Kim Collins visar att avhuggen löpning kan fungera alldeles utmärkt men Philip är några snäpp värre (men, till hans försvar, 19 år yngre!).
David H blev sjuk efter Pallas-spelen och var ännu inte 100% återställd. Kulan krockade med längden men det gick förvånansvärt bra ändå. Fjärde hoppets 4.80 var stort pers trots att han inte ens var uppe på plankan. I femte kom slutligen plankträffen och 4.86 blev dagens längst uppmätta hopp. Om han lyckas korta ned stegen och krypa ihop lite inför sista steget kan det bli klart längre än så.
Björn var lite sliten och blev tröttare för varje omgång då det blev väldigt tätt mellan hoppen. I de första hoppen gjorde han precis samma fel som i Pallas. Nästsista steget var långt och isättningen var passiv med tårna först. När han inte träffade plankan blev det t.o.m. under 6.00.
Inför de två sista hoppen kortades ansatsen ned rejält och han fick order att tvärtom träffa med hälen i nästsista i stället. Det blev mycket bättre. Rejält tramp först men sedan, efter justering, dagens överlägset längsta hopp – 664. Nu gäller det att hitta ett mellanting där han träffar aktivt och på hela foten i nästsista.
Philips start i försöken var ovanligt seg. Även Sebastians start kunde varit bättre men han gör en mycket bättre avslutning på loppet än senast i Malmö för två veckor sedan. Synd att han inte får chansen till fler lopp i vinter nu när det äntligen börjar lossna lite.
Björns starter har inte varit i gammalt gott slag i vinter. I försöken var han inte ens märkbart före Viktor M som däremot gjorde ett lyckat inhopp på tävlingstouren – med mer regelbunden sprintträning och framförallt mer tävlande skulle han t.o.m. kunna hota sitt gamla pers.
Även Gustav passade på att göra vinterns enda tävling. Tekniken är det inget fel på men fysiken har backat lite sedan decemberträningsloppen. Finns stor potential, framförallt på lite längre sträckor, men relativa styrkan måste bättras.
Björn gjorde återigen en bra tävling. 7.04 i första heatet utan att vara i riktigt toppslag pga förkylning efter sprinterträffen. Det räckte till B-final där det gick några hundradelar långsammare.
I en varmare hall och på en innerbana nära startskottet var förutsättningarna lite bättre än senast och Philip levererade – pers igen och nu har han bara Adam framför sig i IFK:s alla tider-lista! Han var några få hundradelar från A-final men avstod från B-finalen efter lite stramande i baksidan.
Även Sebastian sprang i paritet med sitt förra lopp. Han kommer aldrig högt upp i löpningen och får alltså inte mycket tid för att hinna få fart på foten innan den når marken.
David H var inte nöjd med sitt lopp. Det kändes fel redan från start och i slutet av loppet blev hållningen på gränsen till bakåtlutad och han tappade onödigt mycket mark till förrförra veckans överman Martin Pålsson.
I längdhoppet blev det fyra hopp, varav ett med bra plankträff men med samma brist på lyft som i de övriga hoppen. Tekniken de sista stegen sitter helt enkelt inte än. Kulan gick däremot överraskande bra trots att David, till skillnad från de flesta andra veteranerna, stötte med 7.26-kulan – nästan nio meter stillastående! Att göra det som nybörjare kräver både styrka och talang.
Magnus snabbhet är på topp men sprintuthålligheten kan bli bättre kommande veckor. Han sprang för första gången innerbanan inomhus och gick ut lite väl hårt med 24.77 på första varvet och 27.47 på andra. Det är svårt att jämföra utomhustider med inomhustider men känslan är att det kommer gå snabbare om två veckor trots dagens inomhuspers.
663 var ett godkänt premiärresultat för Björn i längd med det fanns en tendens att vara passiv och tappa fart mot slutet i alla hopp. I de två sista blev det oerhört tydligt och då dippade hopplängderna ned under 620!
Glädjande stora startfält i klasserna 15-år och uppåt. Manliga seniorernas 60m var inget undantag och det krävdes 7.07 för att ta sig som siste man till A-final. M.a.o. väldigt mycket tuffare än tidigare år. Det gavs dock flera finaler så alla fick chansen att springa två lopp. Samtliga tävlande från gruppen hade fått formbesked tidigare på måndagsträningarna så spänningen handlade främst om de höga förväntningarna skulle infrias.
Det gjorde de. Philip putsade fjorårets pers med en hel tiondel i försöken och gjorde sedan en ännu bättre final. Under dröm-7, delad bronspeng och fjärde Lundare någonsin under 7! Björn var inte långt efter. Försökens 7.04 var med en tämligen misslyckad start och finalens 7.03 är hans bästa säsongsöppning någonsin.
Precis som Philip har Magnus nosat på tävlingsperset på träningen och precis som Philip krossade han det när det väl blev tävling. Till skillnad från oss tränare hade han först svårt att tro på tiden men upprepade den sedan i C-finalen!
David H var igång redan på veterantävlingen kvällen innan. I sin första 60m-tävling sprang han in på finfina 8.20 vilket gav en hedrande andra plats i bra konkurrens. Just framför och bakom sig hade han två för gruppen bekanta namn, Heleneholms Martin Pålsson och Vittsjös Stefan Jepsson. Dagen efter var höftböjarna lite ömma och det gick också något långsammare. Att springa ett tredje lopp en timme senare var inte att tänka på.
Sebastians tid var inte mycket att hurra över även om det såklart gick snabbare än under träningsloppen. Han har tydliga problem att komma upp i en hög löpning under loppets andra hälft när starten sker från block. Filmning från bättre perspektiv på Malmötävlingarna ska förhoppningsvis kasta mer ljus över den biten. Det finns också massor att förbättra fysiskt. Han har glädjande nog lärt sig utföra djupa knäböj med utmärkt teknik men kör inte gruppens styrkeprogram fullt ut (än). Förhoppningsvis kan det hinna hända saker redan innan innesäsongens slut, men annars får siktet ställas mot sommaren.
Några i gruppens som kunde ha tävlat saknades. Sommarens snabbaste, Viktor B, tillbringar ett studieår i Turkiet men tränar på bra i en jättegrupp på 50 personer och kommer kanske att göra en och annan tävling där!