Här finns information om och för vår träningsgrupp i IFK Lund Friidrott.
Mer om träning och friidrott hittar ni genom att klicka på Athletics-fliken.
Programmet som gäller under nya hallschemat är nu utlagt.
Lördagens 60m-lopp ligger kvar men avslutande hopp eller löpningar som plockats från torsdagsprogrammet försvinner eftersom vi nu kunnat återuppta traditionell torsdagsträning på onsdagar. Däremot har längre lopp tillkommit som alternativ för långsprinters.
Hallschemat har nu uppdaterats och alla seniorgrupper har fått tider i hallen. Vår grupp har tre tider:
Ingen egen träning är tillåten på andra tider förutom:
Ni får alltså inte vara i hallen och köra styrka även om ni är ensamma där och en annan grupp t.ex. är nere vid längdhoppet. Utomhusträning går däremot förstås bra när som helst!
Sprinterträffen har (som väntat) tyvärr ställts in.
Flera förändringar i framför allt måndagspasset, men restriktionerna fortsätter och därmed utomhusträningen. När det blir dags att köra starter kanske vi går in två och två eller tre och tre. Återstår att se hur vi löser det.
Hämta i vänsterspalten. Vi får hoppas att det blir mindre folk ute på banan på kvällarna och att det milda vädret håller i sig.
Måndagspasset blir sig rätt likt från förra höstens andra period.
Torsdagspasset blir intervaller i fallande stege: 300m ner till 60m. Spikskor rekommenderas!
Kom ihåg att uppvärningen är gemensam. Samling utanför paviljongen 19.30 prick, därefter uppvärmning. Detta gäller både måndagar och torsdagar och blir ett bra tillfälle för er att åter vänja er vid hur uppvärmningen faktiskt ska utföras.
Träningsprogrammet finns i vänsterspalten. Det mesta är som som vanligt men en ny övning för abduktorer och adduktorer ersätter sidlöpningen på torsdagar.
Efter att Philip och Björn lagt ner sina säsonger redan före SM, blev det Noah som fick avsluta gruppens tävlingssäsong på Junior-SM. Varmare väder än i hans tidigare tävlingar lovade gott, men rejäl blåst på bortre rakan och oturlig banlottning saboterade förhoppningarna om en tid under 52 sekunder.
Att tiden ändå bara hamnade 0.06 från färska perset visar att Noah vässat formen ytterligare ett snäpp de senaste veckorna. Helt klart säsongens bästa lopp och dessutom väl disponerat. Allt tyder på att 52-gränsen kommer att spräckas redan under inomhussäsongen!
Men först blir det några veckors vila innan grundträningen startar. Styrkan ska ni dock köra ungefär som vanligt. Lite långlöpning innan första S:t Hans-passet rekommenderas dessutom till fler än bara Noah och Magnus.
Ännu ett fint 400m-lopp av Noah som passade på att tävla under sin Smålandsvistelse. Motvind på upploppsrakan fick honom att stumna sista 100, men ändå bara 0.03 från färska perset.
Dagen efter Philips lopp följde Björn i ungefär samma spår: snabb löpning i för stark medvind och kyla. Det var ett tydligt steg framåt efter den smått misslyckade säsongsöppningen i Lund, men precis som där gjorde han ett klart sämre finallopp än försökslopp.
Tyvärr saknas film från loppen men att döma av Björns beskrivning var fullfartslöpningen bättre än senast. De avslutande 30 meterna var däremot fortfarande svaga.
Helgens lopp signalerar dock att Björn ska kunna fortsätta innesäsongens persande, men frågan är hur många tillfällen han får i sommar.
Regnet började ösa ner just inför Philips försök, och tyvärr blåste det även lite för mycket. Men med solsken och 30 grader så hade det förmodligen varit pers med flera hundradeler även om vinden varit lite svagare.
Det blev åtminstone ett säsongsbästa i godkänd vind i finalen en timme senare. Bara 0.05 från pers i kyla och plaskblöta banor! Perset är alltså dödsdömt då det väl blir bra förhållanden.
Bättre tur med banan den här gången och ett riktigt fint pers av Noah! Träningstider (särskilt 300m-intervallerna) pekar dock på att det finns flera tiondelar att kapa då allt stämmer.
Tyvärr innerbana för Noah som dessutom kom på efterkälken i början. Men han tog in på de andra sista hundringen och bör redan nu kunna springa mycket låga 23 om banan och starten blir bättre.
Så blev det till slut en tävling i coronatider men det märktes på flera att vi inte hunnit med mycket blockträning.
Philip har dominerat 120m-träningsloppen och var också klart snabbast idag. Vädret var nästintill perfekt men de nylagda och mjuka banornas snabbhet kan ifrågasättas
Björn vårträning har inte varit i nivå med hans höstträning. Idag var starten bra, accelerationen helt okej, men fullfartslöpningen bedrövlig. Det var mer bakåtkick än löpning. Bör dock vara lättjusterbart.
Sebastian och Dante hade en jämn kamp. Sebastian var som vanligt stark i starten men Dante is in great shape and has improved his full-speed running markedly and won the duel.
Erik gjorde en strålande comeback. Utan ett endaste blockpass sedan i vintras satt starten perfekt och han gjorde även en avspänd och tekniskt god avslutning. Med lite mer fysik kan han nosa på sitt 8 år gamla pers.
Noah hade däremot behövt blockpass. Reaktionen var bra men han trampade luft de första stegen. När han väl fick tryck mot banan gick det undan och hans sista halva är minst i nivå med Eriks. Snabba isättningar på dagordningen nästa måndagspass.
Inget bestämt slutdatum på nya programmet. Möjligen gör vi som i vintras och kör det hela tävlingssäsongen ut, men varierar då och då med grundträningspass på måndagar och torsdagar.
De första veckorna blir passen dock uteslutande i enlighet med programmet som det ser ut nu.
Glöm inte att anmäla er till klubbens kvällstävling tisdagen den 23 juni (sista anmälningsdag onsdag den 17). Ni anmäler som vanligt via Easy Record i vänsterspalten.
Lägg märke till att fredagarnas rekommenderade distans har ökat från 3–5 km till 5–10 km. Långsprinters ska dessutom dubbla onsdagens 12 x 60m genom att antingen springa 12 x 120m eller 24 x 60m.
Programmet finns i vänsterspalten. Lägg märke till att uppvärmningen ska ske utomhus på torsdagar och att vi vänder på ordningen på övningarna i början.
Även om det blivit mer tonvikt på kast har David har inte gett upp sprinten. Det blev två riktigt bra lopp i lördags – vidare till semi och bara en hundradel från pers. Söndagens kula funkade sämre. För bara några veckor sedan var han uppe och snokade på 10-meters linjen, men smärtor i höft och baksida hindrade sådana längder den här dagen.
Ovanligt tidigt men som vanligt inleder vi med Annehem några veckor innan vi fortsätter på S:t Hans. Programmet finns att hämta i vänsterspalten.
Björn tog vara på chansen han erbjöds av ett SM-lopp med högtalarna intill blocken. Det blev pers för tredje gången i vinter och kvalificering till semifinal! Loppet var bra men ingen fullträff. Analysen från Atleticumspelen visade att tider en bra bit under 6.90 finns i kroppen.
I semin en dryg timme senare var fullträffen nära. Björn på bana 2 fick äntligen till den start han är kapabel till, men ryckande på bana 7 gjorde att startern valde att skjuta tillbaka loppet efter ca 15 m. Björn lyckades tyvärr inte upprepa starten i det andra försöket och tänjde dessutom ut steglängden.
Sammantaget dock en strålande avslutning på säsongen och så som fullfartslöpningen sett ut när den varit som bäst talar det mesta för att det kommer att gå snabbt även på 100m utomhus.
Utöver Viktor B:s gymnasiearbete om snabbkreatin kan ni nu läsa Philips granskning av sex studier om kreatin som kosttillskott och vilka vilka akuta effekter det har på den fysiska förmågan. Slutsatsen är att ni alla bör ta det. Läs hela uppsatsen för att få reda på varför.
Att Björns ansatslöpning skiljde sig rejält från gårdagen 60m-löpning kunde man se med blotta ögat. Analys av videoupptagningarna visade att han bara var uppe i 8.7 m/s som mest och det är alldeles för dåligt även med bara 14 stegs ansats. Det är ungefär vad en 12.40 s 100m-löpare når upp till och då är det svårt att hoppa mycket längre än 6.49. Det är längder Björn hoppade som 20-åring innan han hade sprungit under 12.00 på 100m. Nu är han väldigt mycket snabbare men vågar inte utnyttja det.
Tre tävlande från gruppen efter tre återbud. Philip och Gustav gjorde sin första och enda tävling denna vinter efter en si och så träningshöst där jobb, ömma tår och baksidor kommit emellan. Formen är egentligen klart bättre än vad dagens tider indikerar. På kortare sträckor upp till 40 meter har de sprungit jämnt med Björn (Philip har t.o.m. oftast varit steget före) men det har blivit väldigt lite fullfartslöpning på högsta intensitet. Philip försvinner till Tyskland redan nästa helg och tyvärr dröjer det därmed ett helt år till chans för revansch finns. Som tjugonånting har han dock många år kvar till att peaka likt Björn ;-)
Björn hade vässat deffen ytterligare och det gick ännu snabbare än senast på Pallasspelen! Han sprang under sju i både försök och final. Med 6.96 i finalen tangerade han Philips grupprekord och tog sig från fjärde plats på klubbens alla-tider lista till delad andra plats. Det återstår lite till Adams klubbrekord, men helt utom räckhåll är det inte. Faktum är att Björn kunnat nosa på det med en perfekt start i försöksloppet. Fullfartslöpningen var nämligen klart bättre i försöken, men en usel reaktion (som bara delvis förklaras av drygt 10 meter till högtalaren) förstörde. Björns första hand släppte 0.31 efter skottet vilket är 0.10 långsammare än vad det skulle kunna vara! Maxhastigheten var kring 10.7 m/s i försöksloppet men endast 10.5 i finalen.
Björn var enda tävlande från gruppen på klassiska Pallasspelen som lockat elitsprinters från både Danmark, Norge & Sverige. Trots snabba 7.02 i försöken hade Björn bara tionde tid och fick en plats i B-final. Men det garanterade å andra sidan optimalt tufft och jämnt motstånd. Björn högg till direkt i starten och höll hela vägen in till mål med en knapp men klar seger på nya perset 6.98! Första gången han underskred 7-sekunders gränsen var 2012 då han hade tagit sig tillbaka efter ett brutet vadben. Nu, sju sorger och åtta år senare, var det äntligen dags igen. Stort Grattis!
Tyvärr lyckades Björn inte utnyttja sin fina form längdhoppet. Det blev bara två hopp – inget stämde och ingen tränare kunde vara på plats för att hjälpa. Längdhoppsträningen har annars gått väldigt bra och det bör bli helt andra längder i Atleticum om två veckor.
Då några skjuter på säsongsdebuten blev det bara tre tävlande från gruppen. Alla sprang bra redan i försöken och ännu bättre i finalen.
Eftersom Björn är i sitt livs form var han lite besviken över att missa perset med 0.05. Det är små marginaler på 60m och när alla bitar faller på plats och det bjuds på lite tuffare motstånd är perset dödsdömt. De tre första isättningarna kan göras snabbare och ska tränas nästa teknikpass.
Noah har förbättrat starten rejält sedan hans första blockpass i december och det syntes inte alls att han som förre detta medeldistanslöpare saknar startblocksrutin. Som väntat sprang han redan i försöken bättre än i sitt snabbaste träningslopp, men det fanns ännu mer i kroppen i finalen. Snabbheten lovar gott inför sommarens lite längre distanser.
Dante, also as expected, improved his personal best drastically (0.20 s). His start in the preliminaries was excellent. In the final he had a slight stumble at the second foot strike but still managed to run faster.